Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Μαξίμου αναζητά νέο αφήγημα, η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 09:27 Το Μαξίμου αναζητά νέο αφήγημα, η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία

Με διαφορετική στόχευση κατεβαίνουν στην μάχη των εθνικών εκλογών Τσίπρας και Μητσοτάκης. Και οι δύο σήμερα στις Βρυξέλλες με φόντο τα αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Ο πρωθυπουργός μετά την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρει ένα νέο αφήγημα με στόχο την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που επικρατούν από την στρατηγική που ακολουθήθηκε, καθώς το κόμμα κινδυνεύει να μπει σε κλίμα εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες.  

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστώνεται προσωπικά τον θρίαμβο της ΝΔ στις ευρωεκλογές και πλέον βάζει πλώρη για την αυτοδυναμία η οποία με βάση τα ποσοστά της Κυριακής βρίσκεται πολύ κοντά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από όλα τα στελέχη να σταματήσουν τους πανηγυρισμούς και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, απέναντι στην τελική εκλογική μάχη που έρχεται. 

Νέο άνοιγμα Τσίπρα σε ΚΙΝ.ΑΛ – Βολές από Κοτζιά 

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «μηδενίσει το κοντέρ», ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή. Σε ευρεία κομματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο πρωθυπουργός έκανε νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝ.ΑΛ υποστηρίζοντας πως κερδισμένος από το «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που δημιουργήθηκε ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαιτέρως αισθητό ακόμα και στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως δύσκολο τον δρόμο που έχει να διανύσει το κόμμα μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών. Εκείνο πάντως που έδειξε να αναζητά ήταν η στρατηγική που θα ακολουθήσει μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα καθώς εκείνη των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη. Οι παροχές έπεσαν στο κενό, η σκανδαλολογία και η πόλωση επίσης, ενώ οι κεντροαριστερές «γέφυρες» γκρεμίστηκαν πριν καν δημιουργηθούν. 

Ωστόσο συνεχίζεται η κριτική κορυφαίων στελεχών που βάζουν στο στόχαστρο το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές εναντίον προσώπων βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. «Τι μας είπαν εχθές; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε;… Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο!… Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργό μιλώντας στοkontra. 

30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου; 

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Πιο πιθανή θεωρείται η 30η Ιουνίου αν και τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος η 7η Ιουλίου. Επισήμως μπορεί να εκφράζεται προβληματισμός για την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα του καλοκαιριού λόγω Πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίες όμως θα έχουν ολοκληρωθεί και θα απομένουν τα ειδικά μαθήματα, η αλήθεια όμως είναι ότι η Κουμουνδούρου θέλει να κερδίσει χρόνο. 

Άλλωστε μια fast track εκλογική διαδικασία δεν ευνοεί τον ηττημένο αλλά τον νικητή. Παράλληλα η 7η Ιουλίου είναι μια ιστορική μέρα για την χώρα καθώς διενεργήθηκε το δημοψήφισμα του 2015, το ερώτημα όμως είναι αν επιθυμούν στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να συνδυάσουν εκείνη την περίοδο με την ημερομηνία των εκλογών, καθώς η ανάγνωση του αποτελέσματος που έγινε από το Μαξίμου, διέσπασε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. 

ΝΔ: Στρατηγική που κερδίζει δεν αλλάζει 

Την  πεπατημένη που οδήγησε τη ΝΔ στην μεγάλη νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει η Πειραιώς που επικρατεί πυρετός συσκέψεων. Πρώτος στόχος είναι ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως στις περιφέρειες που θέλουν να επικρατήσουν στις 12 από τις 13 περιφέρειες. Όλο τα βάρος αναμένεται να πέσει στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία, την Στερεά Ελλάδα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πειραιώς ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περιοδεύσει στην Αρκαδία. 

Παράλληλα στη ΝΔ τρέχει και ο σχεδιασμός για την κρίσιμη προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από όλα τα στελέχη να κρατούν χαμηλούς τόνους και να μην εφησυχάσουν λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής. Στην Πειραιώς θέλουν όλα τα στελέχη να είναι σε εγρήγορση καθώς πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εκλογική αναμέτρηση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ακολουθήσει τον επικοινωνιακό δρόμο της θετικής ατζέντας ποντάροντας στο πρόγραμμα της ΝΔ αλλά και στην ενότητα που έχει ως στόχο να φέρει μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. «Ο λόγος μας πρέπει να είναι μετριοπαθής. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς έναντι των πολιτών. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. Ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις». Είπε χαρακτηριστικά κατά την εισήγηση του στους τομεάρχες. 

Στις Βρυξέλλες Τσίπρας – Μητσοτάκης 

Δύο 24ωρα μετά την εκλογική τους σύγκρουση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πάρει μέρος και στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. 

Ιδιαιτέρως ενισχυμένος μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θα εμφανιστεί στην Σύνοδο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

πηγή: thetoc.gr