Novartis: Δίωξη σε στελέχη του υπουργείου Υγείας και της εταιρείας για υπερκοστολόγηση φαρμάκου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 15:41 Novartis: Δίωξη σε στελέχη του υπουργείου Υγείας και της εταιρείας για υπερκοστολόγηση φαρμάκου

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκε από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για σκέλος της υπόθεσης της Novartis, που αφορά μία περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα 24ώρο πριν διαβεί το κατώφλι της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος έχει λάβει προθεσμία να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου» για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αύριο 30.05.2019.

Η δίωξη από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς στρέφεται κατά μέλους της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου υγείας αλλά και στελεχών της NOVARTIS.

Ειδικότερα, το στέλεχος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου διώκεται για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και δυο στελέχη της NOVARTIS διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Η δίωξη αφορά στην τιμή του φαρμάκου eucreas για τον ζαχαρώδη διαβήτη. Το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση