Πανελλαδικές: Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 22:34 Πανελλαδικές: Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Πάνω από 6.000 θέσεις σε Πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων

Αυλαία ανοίγουν οι πανελλαδικές εξετάσεις την Π΄έμπτη το πρωί με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να ξεκινούν την εξεταστική διαδικασία.

Περίπου 15.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν πάνω από 6.000 θέσεις στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που έχει διαμορφωθεί από φέτος, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί τα ΤΕΙ και έχουν ιδρυθεί νέα πανεπιστημιακά τμήματα.

Με κλιμακωτή ποσόστωση επί του αριθμού εισακτέων, οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε 333 σχολές και τμήματα από τα συνολικά 424 που απαρτίζουν τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

Σε ποσοστό 20% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στα Τουριστικά (ΑΣΤΕ).

Σε ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ σε πανεπιστημιακά τμήματα που είναι συναφή με τους τομείς που διδάσκονταν στο ΕΠΑΛ. Παραδείγματος χάριν ο τομέας πληροφορικής “ανοίγει τα πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής. Παράλληλα το ίδιο ποσοστό παραμένει και στην κοινή ομάδα Σχολών και Τμημάτων όπως τα παιδαγωγικά.

Σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

πηγή: thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση