Υπ. Παιδείας: Πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 15:18 Υπ. Παιδείας: Πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία στα Χανιά

«Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές».

«Μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας για το πρωτοφανές περισταστικό που σημειώθηκε στα Χανιά. 

Όπως καταγγέλλει το υπουργείο, «η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον «απαράδεκτο αποκλεισμό μαθητών εσπερινών σχολείων από τις πανελλαδικές εξετάσεις»

«Καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό μαθητών εσπερινών σχολείων από τις πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να τους δώσουν άδεια» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, επισημαίνοντας ότι «η στάση των εργοδοτών διευκολύνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο που θα αντιμετωπίζει θετικά τους εργαζόμενους μαθητές».

«Το δίκαιο είναι οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν πανελλαδικές. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και όχι να χύνει κροκοδείλια δάκρυα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Χανίων 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα Χανίων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων μετά τις αναφορές ότι εργοδότες δεν παρείχαν άδεια από την εργασία τους σε μαθητές-εργαζόμενους του Εσπερινού Λυκείου της πόλης για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Λιόντος, «αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών-τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ζήτησε να δοθεί και η δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους-μαθητές».

Παράλληλα ο κ Λιόντος καταδίκασε τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων εργοδοτών καθώς όπως τόνισε « αρνήθηκαν σε μαθητές-εργαζόμενους το δικαίωμα στη μάθηση».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ επισκέφθηκαν και τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Στέλιο Ζερβάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, κινήθηκαν οι διαδικασίες για να λάβουν μέρος οι συγκεκριμένοι μαθητές-εργαζόμενοι στη διαδικασία της επαναληπτικής εξέτασης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι ίδιοι οι μαθητές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση