Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian & FT: Η μεσαία τάξη εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 13:04 Guardian & FT: Η μεσαία τάξη εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ξεχωριστές τους αναλύσεις οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Financial Times αναφέρονται στην εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης. Σε αυτό εστιάζουν και αγανωρίζουν ως αιτία της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι Έλληνες της μεσαίας τάξης «έχουν πληγεί σκληρά από τις απότομες αυξήσεις φόρων» με αποτέλεσμα να μην πείθονται από τη μικρή οικονομική ανάκαμψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά τα διεθνή εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός «προκάλεσε την οργή πολλών Ελλήνων με την αποτυχία του να υλοποιήσει τη δέσμευση για πάταξη της διαπλοκής».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παρατήρηση ότι η εκλογική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετριαστεί από το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιωθεί ως σταθερή δύναμη στην ελληνική πολιτική, ενώ και ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Στην ανταπόκριση του Guardian αναφέρεται ότι το μέγεθος της ήττας στις ευρωεκλογές περιγράφηκε ως «τεράστιο σοκ» και αποδόθηκε στην απώλεια της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκε από ένα καθεστώς υψηλών φόρων στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, όπως όμως και στη μεγάλη αποχή.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, για να ανατρέψει την κατάσταση ο κ. Τσίπρας «αντέγραψε από το βιβλίο των συντηρητικών αντιπάλων του» υποσχόμενος μείωση του φόρου εισοδήματος και του μισητού φόρου επί των ακινήτων.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δε μοιάζει να υπάρχει πολλή αισιοδοξία. Ο Δημήτρης Βίτσας λέει στην εφημερίδα ότι «το κλίμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να δώσουμε τη μάχη όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, όπως επιδιώκει το πρόγραμμά μας».

πηγή: thetoc.gr