Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεκλογική εκεχειρία με φόντο την κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 09:56 Προεκλογική εκεχειρία με φόντο την κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

Με το βλέμμα στα όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα από την Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της χώρας, με τα κόμματα να έχουν αφήσει στην άκρη τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις και να εστιάζουν την προσοχή τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες δείχνουν πως η ελληνική πλευρά δεν είναι μόνη της απέναντι στον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα υπάρχει πλήρης ταύτιση των απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στις Βρυξέλλες Τσίπρας – Μητσοτάκης

Αυτή ιδιότυπη «εκεχειρία» μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ την Πέμπτη θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου ο μεν πρώτος να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής και ο δε δεύτερος στην Σύνοδο του ΕΛΚ. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναπροσαρμόζουν πλέον το πρόγραμμα τους ενόψει των εκλογών κρατώντας σχετικά χαμηλούς τόνους για τα εσωτερικά ζητήματα και στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα ζητώντας από την Ε.Ε. να υπάρξουν κυρώσεις προκειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις.

Διπλωματικός Μαραθώνιος 

Ωστόσο η ανησυχία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι έκδηλη κάτι που επιβεβαιώθηκε το Σάββατο όταν ο Αλέξης Τσίπρας άφησε στην μέση την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάνησα και συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ. Μπορεί επισήμως η Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους και ο υπουργός Άμυνας να θεωρεί ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι πιθανό ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούργο οι δύο ομόλογοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκαν στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου τόσο κατά την διάρκεια διμερών επαφών με τους κοινοτικούς εταίρους όσο και κατά την ομιλία τους στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Στο «κόκκινο» οι παραβιάσεις

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως λεπτές καθώς στην διπλωματική σκακιέρα εμπλέκονται και άλλες χώρες γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος σε προηγούμενες περιπτώσεις να έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική, οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση, η Άγκυρα έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα ενώ και η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Στην Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 41 παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας εκνευρισμό στο Πεντάγωνο. 

Στην Πειραιώς επικρατεί προβληματισμός κυρίως διότι υπάρχει έλλειμα εμπιστοσύνης απέναντι στους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα. Είναι ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει την «δραματοποίηση» της κατάστασης, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του για την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, καθώς στέλνει μηνύματα ανασφάλειας στην κοινωνία. Παράλληλα ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά τονίζοντας πως θα πρέπει ζητηθούν από την Ε.Ε. να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. «Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

πηγή: thetoc.gr