Οι εκτιμήσεις ξένων MME και think tank για την εθνική κάλπη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 19:19 Οι εκτιμήσεις ξένων MME και think tank για την εθνική κάλπη

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών think tank, αρθρογράφοι του ξένου Τύπου και τηλεοπτικά δίκτυα επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών think tank, αρθρογράφοι του ξένου Τύπου και τηλεοπτικά δίκτυα επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις και στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα. Η Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές δεν βρίσκεται στο προσκήνιο όμως το ενδιαφέρον επικενετρώνεται στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, στη διαφαινόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα αίτια της ενδεχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Eurasia Group: Σε τροχιά αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία

To προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχυρό ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεφυρώσει τη διαφορά, σημειώνει σε ανάλυσή της για τις ελληνικές εκλογές η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Eurasia Group. Εκτιμά δε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ενώ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα εστιάσει στη μείωση του φορολογικού βάρους.

Επισημαίνοντας ότι κάθε δημοσκόπηση που έχει δημοσιοποιηθεί από τα τέλη Μαΐου έως σήμερα δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται από 8,5% έως 13 μονάδες, η Eurasia Group εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι να πιθανό να κατακτήσει  την αυτοδυναμία. «Οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν διακριτά σημάδια ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τις οποίες ο Τσίπρας ήλπισε να αξιοποιήσει ώστε να αυξήσει το εθνικό αίσθημα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα – έκπληξη», αναφέρεται στην ανάλυση.

Όσον αφορά στον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, η Eurasia σημειώνει πως βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τα τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% (X.A, Ελληνική Λύση, Μέρα25) μπορεί μεν να πετύχουν την εκπροσώπησή τους, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να εμποδίσει τη ΝΔ από την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Δεύτερον, ελλείψει σημαντικών μετακινήσεων μεταξύ των κομμάτων, και τα δύο κόμματα έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους στην επίτευξη μεγαλύτερης συμμετοχής, κάτι που ίσως οδηγήσει σε ένα ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμενο με το αποτέλεσμα του Μαΐου

Ηandelsblatt: Ο Τσίπρας στο χείλος του γκρεμού

Στην επερχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 7η Ιουλίου αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.  Ενόψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αναζήτησε ένα νέο έμβλημα «σαν να θέλει το κόμμα να θυμηθεί τις ρίζες του στο ΚΚΕ». Μετά την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών «ελπίζοντας να αναστρέψει το κλίμα. Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει διευρύνει το προβάδισμά της».  «Ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπ. Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Η Ελλάδα που είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και ήταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση των Μνημονίων, επέστρεψε στην ύφεση». Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος της Handelsblatt επισημαίνει ότι «μετά την επιβολή ή την αύξηση 29 φόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις. Θέλει να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να μειώσει τον εισαγωγικό φόρο από το 22% στο 9% και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

FAZ: Νέα ευκαιρία για την Ελλάδα

Οι εκλογές της Κυριακής δίνουν στην Ελλάδα μια νέα ευκαιρία να βελτιώσει ριζικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτη", σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα ευκαιρία για την Ελλάδα». "Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί εν μέρει η ευημερία. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συνέβαλε στην ανάκτηση της ευημερίας, αλλά, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, έδωσε προτεραιότητα στη μοιρασιά θέσεων στο δημόσιο και στη διατήρηση προνομίων στη ΔΕΗ. Στο μέτωπο των επενδύσεων τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ελάχιστοι οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις λόγω του κακού κλίματος και την απουσία κατάλληλου πλαισίου. Χωρίς τον τουρισμό η χώρα θα βρίσκονταν σήμερα σε βαθιά ύφεση."

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σοβαρός και ταυτόχρονα μετριοπαθής μεταρρυθμιστής, αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να ξανακερδίσει η Ελλάδα αναπτυξιακές ευκαιρίες. Δεν ανήκει σε εκείνους εντός της Νέας Δημοκρατίας που κυβέρνησαν την περίοδο 2004-2009 και οδήγησαν την χώρα με την ανεύθυνη οικονομική πολιτική ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή. Σε περίπτωση νίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να παλέψει με όσα παρέλειψε ο Αλέξης Τσίπρας: την σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ, το προβληματικό δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια. Για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις φόρων, για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια. Ο χρόνος πιέζει για να πετύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με μη δαπανηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα".

Times: «Από σωτήρας, έγινε ο διάβολος μεταμορφωμένος»

«Από σωτήρας, έγινε ο διάβολος μεταμορφωμένος», γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα  ρεπορτάζ  των Times του Λονδίνου. Το άρθρο με την υπογραφή της Ανθής Καρασάβα έχει να κάνει με τα έργα και τις ημέρες του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, καταγράφοντας τα κέρδη του, αλλά και τα αρνητικά που τον έχουν φέρει σε πολύ δυσχερή θέση πλέον εν όψει βουλευτικών εκλογών. «Οι Έλληνες πίστευαν ότι θα υψώσει ανάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ευημερίας», περιγράφει στους Times του Λονδίνου.«Εάν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος θα γίνει 45 ετών αυτό το μήνα, πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 7 Ιουλίου, στις έκτες γενικές εκλογές από τότε που η οικονομία κατέρρευσε το 2009». Για την έξοδο από τα μνημόνια, οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι «τον Αύγουστο, η Ελλάδα έφτασε τελικά στο τέλος του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω της ένα εξαντλητικό σχέδιο λιτότητας. Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28 τοις εκατό μεταξύ 2008 και 2016, τώρα αυξάνεται και πάλι σε περίπου 2 τοις εκατό. Η ανεργία, η οποία έπληξε επίσης το 28% πλέον έχει μειωθεί δραματικά και βρίσκεται περίπου στο 18%». «Η ανάκαμψη αυτή κερδίσει επαίνους από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, ωστόσο οι Έλληνες είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα και σε συνδυασμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως επιλέγουν να του γυρίζουν την πλάτη». 

ΤΑΖ: «Εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή;»

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή λίγο πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, επειδή ένα νέο κόμμα του δεξιού χώρου κερδίζει την εύνοια των ψηφοφόρων, γράφει σε άρθρο της η taz με τίτλο «Εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή;». Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί: "Mετά την είσοδό της στο ευρωκοινοβούλιο η Ελληνική Λύση, που αυτοαποκαλείται ΄πατριωτικό κίνημα΄, μπορεί να υπολογίζει σε μια ακόμα επιτυχία στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με το ίδιο, το κόμμα διαθέτει περισσότερα από 100.000 μέλη και φίλους. Όλα όμως περιστρέφονται γύρω από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής. Ο γεννημένος στη Γερμανία αρχαιολόγος αρνείται σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ακροδεξιός. Στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ της ενωμένης Ευρώπης που εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι τη Σιβηρία. Ταυτόχρονα το κόμμα του ζητά να δοθεί προτεραιότητα στα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κ. Βελόπουλος διασφάλιζε τα προς το ζην με την πώληση πατριωτικών κειμένων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων αμφιβόλου προελεύσεως μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του. Αγαπημένα θέματα του 54χρονου οι επικρίσεις κατά των προγραμμάτων λιτότητας από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, η στήριξη της ορθοδοξίας και η προσέγγιση με τη Ρωσία".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση