Τα ξένα ΜΜΕ για τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 01:18

Τον γύρο του κόσμου κάνει, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ισχυρή εντολή που έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Με εκτενείς αναφορές από την Αθήνα, τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα του κόσμου, μεταδίδουν την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία.

Το Associated Press μεταδίδει πως ο επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξασφάλισε μία άνετη νίκη, ενώ κάνει λόγο για πλήγμα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει την ανατροπή.

Για «αποφασιστική νίκη των συντηρητικών στην Ελλάδα», που επιστρέφουν στην εξουσία, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

«Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την αυτοδυναμία», είναι ο τίτλος του βρετανικού BBC, που σημειώνει πως η κεντροδεξιά παράταξη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικρατεί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα πέτυχαν καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές», μεταδίδει η γερμανική Deutsche Welle, επικαλούμενη τα exit polls.

DIE ZEIT - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα με τη γερμανική εφημερίδα να τονίζει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με το exit poll η ΝΔ αποσπά ποσοστό γύρω στο 40% ενώ το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποσπά το 28,5%.

Der Spiegel : Καθαρή νίκη της ΝΔ

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης» γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Τα exit polls δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

FAZ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

FAZ: σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει - σύμφωνα με τις προβλέψεις - τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%» γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτώνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο» γράφει η FAZ και προσθέτει: «Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού Πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς» γράφει η FAZ.

Handelsblatt : Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

El Pais: Η συντηρητική ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία

«Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη στον ευρωπαϊκό Μάιο, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή» εκτιμά η ισπανική εφημερίδα El Pais.

LA REPUBBLICA - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

La Repubblica: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica. Το ποσοστό της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι σύμφωνα με τα exit polls μεταξύ 38% και 42% και «αναμένεται να εγγυηθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς, καθώς το ποσοστό του θα είναι μεταξύ 26,5% και 30,5%».

Σύμφωνα με τον Ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες. Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».

«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011. Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των Υπουργών χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος.

«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο Γερμανός πρώην Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.

πηγή: ant1news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση