Οι δυο... Βρυξελλιώτες στη νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 19:50 Οι δυο... Βρυξελλιώτες στη νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη

Σε δύο ανθρώπους που έχουν θητεύσει για μακρά περίοδο σε θέσεις των Βρυξελλών εμπιστεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης δύο θέσεις υφυπουργών, ένα στο υπουργείο Οικονομικών και ένα στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. 

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζαββός

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Με θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διακρίνεται για την άριστη γνώση του στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Bruges στο Βέλγιο. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Μπρατισλάβα.

Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία όπου, μεταξύ άλλων, υπήρξε μέλος της Νομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων καθώς και για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από το 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου.

Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία της Σλοβακίας, ενώ αργότερα κατείχε τη θέση του Συμβούλου  στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα της Διεύρυνσης και του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιπροσωπεύοντας την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ευρωπαϊκής τραπεζικής πολιτικής και ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει εκδώσει και 2 βιβλία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο Γεράσιμος Θωμάς

Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, ήταν μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Εχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις  - Université Libre de Bruxelles; Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) - Β.Sc. Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων πτυχιούχος Οικονομικών. Μιλά αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά γερμανικά  ισπανικά 

πηγή: thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση