Τo who is who και τα "μυστικά" της νέας κυβέρνησης της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 10:28 Τo who is who και τα "μυστικά" της νέας κυβέρνησης της ΝΔ

Η ανακοίνωση των ονομάτων που θα μετέχουν στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ουσιαστικά την δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Νέα πρόσωπα, αρκετά εκ των οποίων εξωκοινοβουλευτικά, προερχόμενα ορισμένα από τον χώρο του κέντρου, ενώ άλλα δεν έχουν σχέση με την πολιτική αλλά είναι επιτυχημένα στον επαγγελματικό τους τομέα.

Ωστόσο η σύνθεση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα στελέχη, γεγονός που παραδοσιακά προκαλεί καραμπόλες αλλά και αντιδράσεις. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στα θέλω ορισμένων βουλευτών με ορισμένους να συμβιβάζονται, ενώ άλλοι προτίμησαν να μείνουν εκτός κυβέρνησης.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράβευσε νέα στελέχη για την αποδοτικότητα τους ως τομεάρχες όπως τον Χρήστο Σταϊκούρα στον οποίο έδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο που πήρε το υπουργείο Άμυνας, αλλά και τη Νίκη Κεραμέως που είναι η νέα υπουργός Παιδείας. 

Παράλληλα δεν απέφυγε να αναγνωρίσει το θετικό έργο που είχαν επιτελέσει στο παρελθόν πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τόλμησε να ρισκάρει με την επιλογή προσώπων που είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες αλλά δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική. 

Τα παρατράγουδα και οι καραμπόλες 

Το γεγονός ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε μια σημαντική έκπληξη προκαλώντας αρκετές συζητήσεις. Η βουλευτής της ΝΔ επιθυμούσε μαζί με το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει και το Πολιτισμού κάτι που φαίνεται πως δεν έγινε αποδεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Όλγα Κεφαλογιάννη να μένει τελικά εκτός κυβέρνησης. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο έχουν διαταραχθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ. 

Το όνομα του Μάκη Βορίδη σβήστηκε και ξαναγράφτηκε αρκετές φορές στην κυβερνητική λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι να καταλήξει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν φαίνεται να τον ικανοποιεί ιδιαίτερα καθώς επιθυμούσε ένα υπουργείο που θα βρίσκεται ψηλότερα στην ιεραρχία. 

Επιλογή του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών είναι βέβαιο πως δεν ικανοποίησε την Σαμαρική πτέρυγα καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και χρόνια δεν είναι και οι καλύτερες. Ωστόσο το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτος στον δύσκολο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας ήταν μία σημαντική επιτυχία η οποία του έδωσε το εισιτήριο για την Βασιλίσσης Σοφίας. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας στην διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής έχει καταφέρει να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με το Ισραήλ.  

Καραμπόλα υπήρξε και με το κομβικό υπουργείο Ενέργειας καθώς εκεί υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» της ΔΕΗ όπως και την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων που δεν προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δύσκολο αυτό έργο το ανέλαβε τελικά ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αρχικά προορίζονταν για το υπουργείο Παιδείας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έδειξε την εμπιστοσύνη του σε μια σειρά από πρόσωπα που ήταν δίπλα του όλο το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση και τον βοήθησαν σημαντικά ώστε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο Κώστας Τσίαρας πήρε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σοφία Ζαχαράκη είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας, ο Στέλιος Πέτσας αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά το πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, και ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της ΝΔ Νίκος Παπαθάνασης αναλαμβάνει υφυπουργός στο Ανάπτυξης. 

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη παράδοση-παραλαβή των υπουργείων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση