Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο βήμα για τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 16:12 Το πρώτο βήμα για τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

Αρκετοί πολίτες έλαβαν τις έκτακτες ειδοποιήσεις στο κινητό τους.

Λίγες ώρες μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική με τους επτά νεκρούς από τη φονική κακοκαιρία, πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος για την ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Η πιλοτική δοκιμή τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής ή όπως συνέβη πέρυσι στο Μάτι. Στόχος μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι το επόμενα διάστημα να λειτουργεί πανελλαδικά το σύστημα.

Αρκετοί ήταν οι πολίτες που έλαβαν την Παρασκευή την έκτακτη ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο από τον αριθμό 112. Μάλιστα, το μήνυμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων στο πλαίσιο της δοκιμαστικής εφαρμογής.

Η συζήτηση για την ενεργοποίηση του συστήματος έχει επαναληφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά πάντα έμπλεκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το σχετικό έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του μακρινού 2011, η πρώτη σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 για μια αρχική περίοδο εφαρμογής 19 μηνών που παρήλθε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Πέρυσι που ξανάγινε η σχετική κουβέντα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν του είχε απαντήσει ότι αυτό που περιμένουμε είναι να τεθεί σε λειτουργία το 112 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, τουτέστιν εντός των επομένων 5,5 μηνών.

Πηγή: newsbeast.gr