Κωνσταντίνος Τσουβάλας: Μετά την Εισαγγελική δικαίωση ήρθε και η ηθική

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 07:24 Κωνσταντίνος Τσουβάλας: Μετά την Εισαγγελική δικαίωση ήρθε και η ηθική

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη για πολλούς ανάμεσα στα 28 ονόματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις θέσεις των γενικών γραμματέων, ήταν αναμφίβολα εκείνη του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αρχηγούς που πέρασαν ποτέ από την ΕΛ.ΑΣ., που όμως η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε «καρατομήσει» (μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη) για να αποσείσει τις ευθύνες της για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η απομάκρυνση για το Μάτι και η απαλλαγή από την Εισαγγελία

Λίγες ημέρες μετά την περίφημη συνέντευξη Τύπου, απομακρύνθηκαν (3/8/2018) ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και (με υπογραφές των μελών του ΚΥΣΕΑ διά... περιφοράς) οι δύο αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής. Το κλίμα ήταν βαρύ για τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος είχε δηλώσει «υπερήφανος» για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και για τον Σωτ. Τερζούδη που δήλωνε πως θα έκανε και πάλι τα ίδια.

Η πρώτη δικαίωση ήρθε μετά την έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών, που εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τον μέχρι πρότινος αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, σχετικά με τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

«Πήρε μερίδιο ευθύνης που δεν του αναλογούσε»

Μάλιστα, στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε δυσαρέσκεια για την απομάκρυνση Τσουβάλα καθώς πολλά στελέχη υποστήριζαν πως βάσει ευθυνών για την τραγωδία με τους νεκρούς στο Μάτι η φυσιολογική σειρά απομακρύνσεων θα έπρεπε να ήταν:

  • Γιάννης Καπάκης, ΓΓ πολιτικής Προστασίας
  • Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας
  • Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, ο μέχρι πρότινος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας πήρε μερίδιο της ευθύνης της τραγωδίας, που δεν αναλογούσε στον ίδιο αλλά και στο αστυνομικό Σώμα.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης δεν είχε ενημερώσει ποτέ τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την σοβαρότητα της κατάστασης. Παρά την καθυστέρηση ενημέρωσης, με το υπάρχων αστυνομικό προσωπικό και μέσα, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που βρέθηκαν στην Λ. Μαραθώνος, φαίνεται πως έσωσαν δεκάδες πολίτες που κινήθηκαν στην περιοχή και τους απεγκλώβισαν από σημεία, που αν παρέμεναν θα υπήρχε ακόμη πιο θανατηφόρα και δυσάρεστη εξέλιξη.

Οι αρμοδιότητες ήταν του υπαρχηγού που τον διαδέχθηκε στην αρχηγία

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, οι αρμοδιότητες για την διαχείριση κρίσεων και εναέριων μέσων δεν ήταν στον κ. Τσουβάλα, αλλά είχαν μεταφερθεί στον τότε υπαρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο ο οποίος μετέπειτα προήχθη σε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος παρίστατο στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας την οργή της τότε αντιπολίτευσης και από τον οποίο ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

(Με τον Αστέριο Μαντζιώκα από την επίσκεψη του αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη Λαμία)

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας χρημάτισε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 2016-2018 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχοντας περάσει από όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Ανθρωποι που γνωρίζουν την διαδρομή του λένε μάλιστα ότι δεν υπήρξε ποτέ (φανερά τουλάχιστον) φίλα προσκείμενος στην Νέα Δημοκρατία.

Γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων, το έτος 1962. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών το έτος 1980. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το έτος 1981 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1986. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988). Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999). Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση - Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης . Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004 - 2005. Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως Επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης - Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έτος 2001 έως το έτος 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του Ταμείου. Από το έτος 2009, που προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και εν συνεχεία ως Υποστράτηγος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Τον Ιούλιο του 2012, ως Υποστράτηγος τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 23/10/2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Την 5/3/2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 16/02/2016 επελέγη από το ΚΥ.Σ.Ε.Α. ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έως την 05-08-2018.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση