Οι νέοι, παλιοί και τα στοιχήματα των κομμάτων στη νέα Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 10:20 Οι νέοι, παλιοί και τα στοιχήματα των κομμάτων στη νέα Βουλή

Η ορκωμοσία των «300» θα γίνει σήμερα το πρωί στις 11 το πρωί. Στην Ολομέλεια του Σώματος θα βρεθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Βουλή με πολλά στοιχήματα και προκλήσεις θα είναι η νέα Βουλή που ορκίζεται σήμερα στις 11:00 το πρωί.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που πολιτικοί αναλυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί η πλειοψηφία των κομμάτων λόγω της αλλαγής ρόλων, αλλά και της εμφάνισης νέων παικτών στο κοινοβουλευτικό «στίβο».

Το βλέμμα είναι κυρίως στραμμένο στην ΝΔ. Ψηφοφόροι, αλλά κυρίως θεσμοί, επενδυτές και οικονομικοί οίκοι περιμένουν με αδημονία πως θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσοχή προς το παρόν στρέφεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού (το Σάββατο στις έξι το απόγευμα) αλλά και στα όσα αναγγείλουν από το βήμα της Βουλής οι υπουργοί του.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση όχι μόνο για το περιεχόμενο τους, αλλά και για το πώς θα τα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση.  Αν δηλαδή θα υπάρξει σταθερή προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικού έργου ή κατ’ περίπτωση γόνιμη κριτική, αλλά και συμπλεύσεις.

Πολλά εισιτήρια πρόκειται να κόψει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετά από χρόνια επιστρέφει εκεί από όπου βρέθηκε στις εκλογές του 2012, στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μένει, κατ΄ αρχήν να διαπιστωθεί αν ισχύει η δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που το βράδυ των εκλογών είπε από το Ζάππειο ότι οι πολίτες έδωσαν εντολή να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ή θα επιστρέψει σε πιο ριζοσπαστικές ρητορικές που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την όξυνση και τους αφορισμούς.

Η κατάργηση του ασύλου, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο, αλλά και ο γόρδιος δεσμός της ΔΕΗ και οι συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο, θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Τζανακόπουλο στις δύο εκ των τριών θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Αφενός δίνει στον πρώην υπουργό Οικονομικών τον πρώτο ρόλο για να αντιπαρατεθεί σε κρίσιμα θέματα με την κυβέρνηση (βλ. φορολογικά, ΔΕΗ κα) αφετέρου  αναβαθμίζει περαιτέρω τον στενό του συνεργάτη του. Τέλος η τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννοκοπούλου για την τρίτη θέση καταδεικνύει τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού να δώσει σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ λόγο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δικό του άνθρωπο τοποθετεί ο Αλέξης Τσίπρας και για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ

Ξεχωριστή θέση στο νέο χάρτη έχει το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο για το πως θα κινηθεί ως τρίτο κόμμα αλλά και για το πώς θα στοιχηθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέναντι του.

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα έχει ένα δύσκολο ρόλο. Θα επιδιώξει να πείσει ότι έχει απόσταση, αλλά και διαφορετική πολιτική απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά τον τελευταίο θα πρέπει να οχυρωθεί απέναντι στην διαρκή πολιορκία του. Αναφορικά με την ΝΔ θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις τόσο για τα «ναι» όσο και για τα «όχι» στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.  Την ίδια στιγμή νέους πονοκεφάλους στην ηγεσία του Κινήματος είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πιο ήπιος απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση (βλ. δήλωση για την κατάργηση της νομικής σχολής στην Πάτρα) ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προτροπή του μέχρι πρότινος βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Κρεμαστινού ότι η Φώφη Γεννηματά οφείλει να προσέλθει στο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΚΕ θα μείνει αμετακίνητο στην πάγια θέση του «δύο κόμματα μια πολιτική».

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι

Και ερχόμαστε τώρα στις δύο νέες εισόδους στη Βουλή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Το πρώτο στοίχημα και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς είναι να αποδείξουν ότι δεν θα είναι ακόμα δύο κόμματα με σημαία ευκαιρίας και ότι δεν θα έχουν την τύχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων κ.α.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος βρίσκεται στα δεξιά της Δεξιάς, αποκηρύσσοντας πάντως οριζοντίως και καθέτως την Χρυσή Αυγή. Μένει να διαπιστωθεί αν μπορεί να ενδυθεί το νέο κοινοβουλευτικό κουστούμι ή θα φλερτάρει με την γραφικότητα.

Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη πέφτουν ήδη στοιχήματα όχι τόσο για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην ΝΔ, αλλά κυρίως για την συμπεριφορά του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ισχύει η άποψη ότι οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι και οι πιο αιματηροί, τότε η συνύπαρξη των πρώην συντρόφων αναμένεται εκρηκτική, εκτός βέβαια και ισχύσει  το ρητό σκύλος που γαυγίζει….

Η ορκωμοσία των «300» θα γίνει σήμερα το πρωί στις 11 το πρωί. Στην Ολομέλεια του Σώματος θα βρεθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ωστόσο τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν οι συγγενείς των βουλευτών που θα φορέσουν τα καλά τους για να παρακολουθούν την τελετή. Κατά πληροφορίες υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο που παρατηρείται sold out στις προσκλήσεις που διαθέτει κάθε κόμμα.

Την είσοδο του Κοινοβουλίου θα περάσουν  130 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου ή είχαν επανεκλεγεί στο παρελθόν.  Επίσης από το σύνολο των βουλευτών, οι 61 είναι γυναίκες.  Στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα καθίσουν μεταξύ των άλλων και 19 δημοσιογράφοι.  Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι στο Κοινοβούλιο θα έχουμε αριθμό –ρεκόρ πρώην πρωθυπουργών.

Πρόκειται για τους Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή.

Ο χωραταξικός σχεδιασμός

Σε ότι αφορά το χωροταξικό η ΝΔ θα καταλάβει τα έδρανα των δεξιά πτερύγων όπως κοιτάμε την αίθουσα από τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Την πτέρυγα στο μέσο θα καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, Μπροστά «κατεβαίνει» και το ΚΙΝΑΛ, ενώ στην αριστερή πτέρυγα επανέρχεται, όπως και στην προηγούμενη Βουλή,  το ΚΚΕ. Ο Κυριάκος Βελόπουλος θα καταλάβει τα έδρανα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Γιάνης Βαρουφάκης τις θέσεις της Κ.Ο. του Ποταμιού.

Στη νέα Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 86 βουλευτές έναντι 145 που ήταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από αυτούς οι 35 έχουν διατελέσει υπουργοί και μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, κατείχαν θέσεις στη Βουλή (Νίκος Βούτσης πρόεδρος Κοινοβουλίου) ή στο κόμμα (Πάνος Σκουρλέτης – Κώστας Ζαχαριάδης).

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές που στο παρελθόν έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα.  Συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θάνος Μωραίτης. Με τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, (που έβγαλε από τη «μέση» τον Παναγιώτη Κουρουπλή) Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης.

Αντίθετα η ομάδα των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι αποδεκατισμένη στην Νέα Βουλή. Εκτός του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλή της εσωκομματικής τάσης, κατάφερε να επανεκλεγεί μόνο ο Θοδωρής Δρίτσας και η Θεανώ Φωτίου.

Αλλά και στην ΝΔ εκτός από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν άλλες ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες,  κατάφεραν να εκλεγούν τρείς πρώην βουλευτές του Ποταμιού. Πρόκειται για τους Χάρη Θεοχάρη, Ιάσωνα Φωτήλα και Γιώργο Αμυρά.

 Η νέα Κ.Ο. της κυβερνητικής παράταξης αριθμεί 158 βουλευτές, έναντι 78. Μεταξύ εκείνων που επανεξελέγησαν είναι οι Θανάσης Πλεύρης, Φωτεινή Πιπιλή, Μίκα Ιατρίδη (μετά από μια διαγραφή από την ΝΔ και ένα μικρό πέρασμα από τους ΑΝΕΛ), Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθηγητής Ψυχιατρικής, υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και επικεφαλής της ΓΓ Συντονισμού της ίδιας κυβέρνησης.  

Στο ΚΙΝΑΛ εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν 22 βουλευτές έναντι 19. Μεταξύ αυτών ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η μαχητικότατη Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης που πήρε τη θέση του πολύ δραστήριου βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου και ο Χάρης Καστανίδης που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ εξέλεξε 15 βουλευτές, όσους και στην προηγούμενη Βουλή.

Η Ελληνική Λύση εκλέγει δέκα βουλευτές, η ΜεΡΑ25 εννέα βουλευτές.

Το νέο προεδρείο

Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να εκλεγεί αύριο ο Κώστας Τασούλας.  Τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων αναμένεται να καταλάβουν κατά σειρά οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας. Στην θέση του τέταρτου αντιπροέδρου αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και στην θέση του πέμπτου αντιπροέδρου ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Λαμπρούλης.

Θέσεις αντιπρόεδρων δικαιούνται και η Ελληνική Λύση, καθώς και η ΜεΡΑ25.

Μετά την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου μπαίνουμε στο κύριο μενού,  τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Ιουλίου στις έξι το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαδικασία θα είναι τριήμερη. Θα κλείσει την Δευτέρα το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση