Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορισμένες ζημιές και μικροτραυματισμούς άφησε πίσω του ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 19:15 Περιορισμένες ζημιές και μικροτραυματισμούς άφησε πίσω του ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Περιορισμένες ζημιές και μικροτραυματισμοί είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10 μετασεισμοί. Ο ισχυρότερος ήταν 4,3 βαθμών και έλαβε χώρα στις 15:11.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Επίσης νωρίτερα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου.

Από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό πως κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναμένεται να βρεθεί στο σημείο για να ερευνήσει τον χώρο. Ο ταινιόδρομος έχει μήκος 100 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

 

Μικροζημιές καταγράφηκαν στο κτήριο της Βουλής. Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως επέστρεψαν στα δωμάτια τους οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτήριο. Στο μεταξύ μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα,ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. 

 Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Σοβάδες όμως έχουν πέσει εκτός από το κτήριο της Βουλής ,στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

   

Ζημιές έχουν αναφερθεί ως τώρα σε μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και σε ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα. Επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτήρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτήρια.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός. Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν».

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ζημιές στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά

Ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού σημειώθηκε πτώση σκελετού κατασκευής σε μήκος αρκετών μέτρων.

 

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλειες στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή του Θριασίου και εστιακό βάθος 13 χλμ. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Πηγή: zougla.gr