Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 21:44 Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για την χρήση του όρου λαϊκισμός για τους αντιπάλους του.

"Έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την αντιπολίτευση που ασκείσατε. Ψεύτες μας λέγατε, παραβλέποντας ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση που έθεσε τον εαυτό της στην κρίση του λαού με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι" σημείωσε και πρόσθεσε: "Μας κατηγορήσατε για το Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον επικεφαλής της αστυνομίας τότε. Δεν διστάσατε να γίνεται Μακεδονομάχοι. Όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε κάλυψη στο μίσος και σε ακραίες ενέργειες. Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό. Δεν τον νικήσατε, τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε με το Μακεδονικό κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογικής σας επικράτηση".

"Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη βάλαμε κάτω ένα σχέδιο με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών. Είχε τρεις φάσεις. Το πρώτο έγινε στη ΔΕΘ. Τα ψηφίσαμε όλα και τα ψηφίσατε και εσείς. H δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων έγινε το 2019, φέτος. Η τρίτη δέσμη ήταν αυτή που αφορούσε το 2020, μεταξύ αυτών κατάργηση μείωσης αφορολόγητου καθώς και σειρά ελαφρύνσεων" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Aν αθροίσουμε όλα τα μέτρα έχουμε 7 δισ. μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και περίπου 1,7 δισ. εφάπαξ καταβολή. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Το μόνο που κάνατε ήταν να τα βαφτίσετε παροχολογία. Σας παρακολουθήσαμε να πανηγυρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ για να απαλύνετε τους πιο ευκατάστατους, επειδή φέρατε 300 εκ. παραπάνω έκπτωση".

"Kύριε Μητσοτάκη πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από σήμερα; Εκτός εάν δεν έχετε σκοπό να διεκδικήσετε κάτι και λέτε λόγια του άερα. Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο, στον προϋπολογισμό. Εκεί θα δούμε θα υπάρχει η 13η σύνταξη, το αφορολόγητο; Έχετε όμως να καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο. Εκεί θα δούμε τα σχέδια και για το 2021 και το 2022" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: "Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα κάνετε όσα υποσχεθήκαμε; Θα φέρετε μέτρα λιτότητας;"

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα προτιμούσε τα 300 επιπλέον εκατ. μείωσης να δοθούν για να ενισχυθουν τα μεσαία στρώματα. "Εσείς τι κάνετε; Μειώνετε τον ΕΝΦΙΑ 30% σε λαϊκές περιουσίες. Αλλά ποια είναι η καινοτομία; Με αυτά τα 300 παραπάνω εκατ. ένα σπίτι στην Εκάλη που αξίζει κοντά στο 1 εκ. θα πληρώσει 700 ευρώ λιγότερα. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους" σημείωσε, ενώ ανέφερε και τις επιφυλάξεις για την πρόθεση μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. 

"Μιλήσατε για διεύρυνση φορολογικής βάσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, αυτή η έννοια συνδέεται με ένα μέτρο, τη μείωση του αφορολόγητου. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε επαναφορά μείωσης αφορολόγητου αυτό θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα" ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να πει καθαρά ποιο είναι το σχέδιο της και πρόσθεσε: "Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη ιδιωτικοποίησης του δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ. Τι σημαινει η ιδιωτικοποίηση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου;" Aκόμη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, ενώ εξαπέλυσε βολές για την πρόθεση κατάργησης της απλής αναλογικής στους δήμους. "Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας" ανέφερε και κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

πηγή: thetoc.gr