Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις παρεμβάσεις για το Μάτι στο επίκεντρο τα μεγάλα projects

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 09:47 Μετά τις παρεμβάσεις για το Μάτι στο επίκεντρο τα μεγάλα projects

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να τρέξει το κυβερνητικό έργο με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ωστόσο η πολιτική ζωή τώρα αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να τρέξει το κυβερνητικό έργο με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου και ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το νέο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου με συγκεκριμένες κινήσεις αναχαιτίζει τους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίνακας με τις ημερομηνίες που θα δοθούν τα επιδόματα, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως θα κοπούν. 

Από το Μάτι στα σημαντικά πρότζεκτ  

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά αλλά και των όσων έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονή της μαύρης επετείου για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής δέσμη μέτρων για την στήριξη των πληγέντων και 24ωρες μετά υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες. 

Μετά το Μάτι σειρά παίρνουν τα πέντε εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο στην πρωτολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του Βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Η Λίνδα Μενδώνη αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή προκειμένου να επιλυθούν θεσμικά ζητήματα αλλά και να ρυθμιστούν θέματα χρήσης γης. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επένδυση του Ελληνικού καθώς ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς μέχρι τις 10 Αυγούστου να είναι έτοιμες οι τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεμπλοκάρουν το σημαντικό αυτό έργο. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιεί την Πέμπτη στο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα δεδομένα και οι επόμενες κινήσεις. 

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συσκέψεις για την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, την αναβάθμιση του χώρου της ΔΕΘ και την μετατροπή του χώρου των παλαιών λιπασμάτων στο Κερατσίνι. 

Ο Πολάκης και το πρώτο νομοσχέδιο 

Σε κανονικούς ρυθμούς κινείται από σήμερα η Βουλή με τον Παύλο Πολάκη στις 10 το πρωί να κάνει στις 10 το πρωί «ποδαρικό» στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για την φερόμενη παράνομη καταγραφή της επικοινωνίας που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά για την μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του πρώην υπουργού ο πρώην πρόεδρο του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι δύο δικογραφίες έχουν φτάσει ήδη στην βουλή και τα μέλη της επιτροπής μετά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν την άρσης της ασυλίας του. 

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα αφορά το επιτελικό κράτος. Ουσιαστικά πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας το οποίο θα βασίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Το υπουργικό συμβούλιο από όργανο νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων, αποκαθίσταται ως καίριο φόρουμ παραγωγής πολιτικής, με συλλογικές διαδικασίες, με οργανόγραμμα, με πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό, που θα παράγεται από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα λειτουργεί σε τακτούς χρόνους και θα έχει συγκεκριμένη εντολή, κάθε φορά, θα παρακολουθείται από κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η εξέλιξη του όποιου έργου υφίσταται, να διαπιστώνεται αν υπάρχουν καθυστερήσεις και να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός. Για πρώτη φορά εξάλλου θα εισαχθεί πλέγμα κανόνων αμεροληψίας, σε επίπεδο υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, ώστε να υφίστανται κωλύματα και ασυμβίβαστα για τις κυβερνητικές αυτές θέσεις, κατά και μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Με διαφορετική σύνθεση στην επέτειο για την Δημοκρατία 

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το Προεδρικό Μέγαρο θα φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Πέρσι λόγω της τραγωδίας στο Μάτι η εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί, ενώ φέτος θα δούμε να βρίσκονται στο επίκεντρο τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια περίοδο που οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία δοκιμάζονται, αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 11:30 θα ανοίξει τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου σε 15 μαθητές οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την σημερινή επέτειο. 

πηγή: thetoc.gr