Πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, τετ α τετ με Αναστασιάδη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 11:21 Πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, τετ α τετ με Αναστασιάδη

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία έφτασε, πριν λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η κατάθεση στεφάνου. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. 

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντησή τους μετά το τέλος της οποίας, γύρω στις 12:00, οι δυο ηγέτες θα κάνουν από κοινού δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις. Παράλληλα, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών. 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. 

Το βλέμμα στην Άγκυρα

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει την ρητορική του παροξυσμού, μία τακτική που δεν βοηθά την συνεργασία και τους κανόνες καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα θα σημειώσει ότι το ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό καθώς αφορά ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. 

Το θέμα των γεωτρήσεων που έχει πυροδοτήσει την αντίδραση της Άγκυρας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον ισραηλινό ομόλογου του, το ζήτημα των ενεργειακών αλλά και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο και η οικονομία

Ωστόσο η Κύπρος, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα της οικονομικής πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός, άλλωστε δεν ήταν λίγες φορές που στο παρελθόν είχε αναφερθεί με θετικά λόγια μοντέλο που ακολούθησε η μεγαλόνησος για να βγει από το μνημόνιο με επιτυχία. Μάλιστα αυτή τη στιγμή δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές, πετυχαίνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Ο δρόμος για να φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα ήταν η μείωση της φορολογίας, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις και το νοικοκύρεμα του κράτους. Αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει για το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.

Εκτενή αναφορά στις πολιτικές αυτές -και να εξάρει το παράδειγμα της Κύπρου-αναμένεται να κάνει στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, μιλώντας με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Νήσου, εκπροσώπους Συλλόγων και Δικοινοτικών ΜΚΟ, καθώς και τον πρέσβη της Ελλάδος.  Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στην συνέχεια θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και την ΕΛΔΥΚ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση