Στο φως το «πόρισμα» του ΕΚΠΑ: 200 σεισμοί μετά το ταρακούνημα της Μαγούλας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 13:30 Στο φως το «πόρισμα» του ΕΚΠΑ: 200 σεισμοί μετά το ταρακούνημα της Μαγούλας

Ο Κορινθιακός «δείχνει» τα δυτικά της Πάρνηθας, η οποία, σύµφωνα µε τα στοιχεία, µπορεί να προκαλέσει δονήσεις έως και 6 ρίχτερ

Στον «χορό» των των Ρίχτερ ζει η Κεντρική Ελλάδα µετά τον σεισµό της 19ης Ιουλίου στη Μαγούλα, ο οποίος ενεργοποίησε εκ νέου το ρήγµα της Πάρνηθας, την ώρα που οι σεισµολόγοι κοιτούν και κάποια χιλιόµετρα δυτικότερα, υπό τον φόβο µιας µεγάλης δόνησης από τα ρήγµατα του Κορινθιακού. Μιας περιοχής η οποία το 1981 έδωσε έναν από τους πλέον ισχυρούς σεισµούς στη χώρα και αποτέλεσε την αφορµή για την αναθεώρηση του αντισεισµικού σχεδιασµού στην Ελλάδα.

Τόσο ο πρόεδρος του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, όσο και ο καθηγητής Σεισµολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, µιλούν ανοιχτά για το «θηρίο» των Αλκυονίδων που µπορεί µέσα στα επόµενα δύο χρόνια να ξυπνήσει µνήµες του ’81, ενώ από την πλευρά τους οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για πολλά ρήγµατα στις Αλκυονίδες, τα οποία, ωστόσο, εµφανίζουν περιοδικότητα µεγαλύτερη των 40 χρόνων.

Οι επιστήµονες, οι οποίοι παρακολουθούν τον Κορινθιακό από το 1981 σε συνεργασία µε διεθνή, σεισµολογικά ινστιτούτα, επικεντρώνονται πλέον στην περιοχή όπου βρίσκεται ανάµεσα στο ανατολικό τµήµα του ρήγµατος των Αλκυονίδων και στο ρήγµα που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ στη Μαγούλα. Οι 200 σεισµοί που κατέγραψε το προσωρινό, σεισµολογικό δίκτυο του Πανεπιστηµίου Αθηνών στη δυτική Πάρνηθα τις τελευταίες δεκαπέντε ηµέρες καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επιστήµονες για τα «αχαρτογράφητα» ρήγµατα στα 40 χιλιόµετρα ανάµεσα στη Μάγουλα και τις Αλκυονίδες.

Το «Εθνος» φέρνει στο φως κατ’ αποκλειστικότητα τον χάρτη µε τη σεισµικότητα του ρήγµατος της δυτικής Πάρνηθας, καθώς και τις µελέτες των ξένων σεισµολογικών ινστιτούτων για το σεισµό του 1981 στις Αλκυονίδες που ανέδειξαν τα ενεργά ρήγµατα στη διευρυµένη ζώνη του Κορινθιακού.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση