Τα πρώτα ταξίδια Μητσοτάκη στο εξωτερικό- οι κρίσιμες επαφές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 10:04 Τα πρώτα ταξίδια Μητσοτάκη στο εξωτερικό- οι κρίσιμες επαφές

Με την Ανγκελα Μέρκελ ανοίγει ο κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Κυροάκου Μητσοτάκη.

Με την Ανγκελα Μέρκελ ανοίγει ο κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Κυροάκου Μητσοτάκη. Στις 29 Αυγούστου ο Κυριάκος  Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του υπό τον νέο του ρόλο με κ. Μέρκελ, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα. στις 2-3 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Χάγη για να συναντηθεί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.

Αγνωστο παραμένει εάν ο πρωθυπουργός έχει σκοπό να θέσει το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν από το 2021 στους Ευρωπαίους ομόλογούς του. Είναι βέβαιο πάντως πως στο επίκεντρο θα βρεθεί η οικονομία αλλά και το μεταναστευτικό. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και τα όσα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός περνάει σε σημαντικό βαθμό μέσα από την μείωση των πλεονασμάτων.

Ο πρωθυπουργός μέσα από τις πρώτες παρεμβάσεις του και κυρίως με το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού και τις Σκουριές, θέλει να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους πως η νέα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη στοχεύει στις επενδύσεις αλλά και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο τονίζουν πως δεν δεχθούν αλλαγές στα όσα έχουν συμφωνηθεί. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με σύμμαχο τα θετικά αποτελέσματα των αγορών, θα μπορέσουν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το βέβαιο είναι πως μέσα από αυτές τις συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια σαφή εικόνα για την στάση των εταίρων λίγο πριν τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ. Στην συνέχεια αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί οι οποίοι θα έχουν τις πρώτες τους επίσημες επαφές με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης.  

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου αρχίζουν να επιστρέφουν στην Αθήνα καθώς υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.  Σύμφωνα και τις σχετικές αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου, η Ολομέλεια θα ανοίξει στις 21 με 23 Αυγούστου προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. 

Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας. Επίσης, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει στην Βουλή και η Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση