Tο βάρος στην εσωτερική πολιτική μετά την επίσκεψη στο Παρίσι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 09:15 Tο βάρος στην εσωτερική πολιτική μετά την επίσκεψη στο Παρίσι

Μια σειρά από πρωτοβουλίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου.

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, κάτι που δεν έκρυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός τόσο στις κοινές του δηλώσεις με τον Εμμανουέλ Μακρόν όσο και με τις συνεντεύξεις που έδωσε στην «Figaro» και τον τηλεοπτικό σταθμό «France24» εκτιμά πως έστειλε το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει από το Παρίσι πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.  

Επιστροφή στα εσωτερικά ζητήματα

Μια σειρά από πρωτοβουλίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου. Οι κινήσεις αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και θέματα που προκαλούν αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση όπως είναι οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και η κατάσταση στη ΔΕΗ.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η λειτουργία του κράτους. Αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει και σήμερα με την επίσκεψη του Μάτι, καθώς καθαρίστηκε μέσα σε περίπου ένα μήνα το οικόπεδο μέσα στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί υλικά από την πυρκαγιά και παρέμεναν στο συγκεκριμένο χώρο για ένα χρόνο. 

Παράλληλα όμως θα προχωρήσει και στην περιστολή των κρατικών δαπανών καθώς πιστεύει πως υπάρχει χώρος για μειώσεις και εξοικονόμηση πόρων. Άλλωστε αυτό τον στόχο έχει και η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα και την εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία η οποία καθυστέρησε η εφαρμογή της για περίπου τρία χρόνια. 

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώνει καθημερινά πρόστιμο περίπου 5 χιλιάδες ευρώ. Η αρχή έγινε με την μείωση του αριθμού των γραμματειών και των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία. Ο πρωθυπουργός με αυτές τις κινήσεις θέλει να στείλει μήνυμα και προς το Βερολίνο πως υπάρχει η πολιτική βούληση για το νοικοκύρεμα του κράτους. 

«Αγκάθι» η ΔΕΗ – Αντιπαράθεση για τη δικαιοσύνη  

Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μην μετακυλήσει το βάρος των χρεών στους καταναλωτές, αποφεύγοντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση την οποία καλείται να λύσει ο Κωστής Χατζηδάκης καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες. 

Το ζήτημα για την αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη συνεχίζει να προκαλεί την σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης καθώς έχουν κληθεί σε ακρόαση από την Διάσκεψη των Προέδρων οι υποψήφιοι για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Χθες η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «παραβίαση και ευτελισμό του Συντάγματος» και το Μαξίμου να απαντά ότι αποκαθίσταται η θεσμική τάξη για την επιλογή των προσώπων στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να επιλέξει τα πρόσωπα για την προεδρία και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.  

Σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η πρόταση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Ήταν από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή. Ο πρωθυπουργός επέλεξε πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική αλλά έχουν σημαντική εμπειρία πάνω στο αντικείμενου που καλούνται να αναλάβουν. Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή και για βιασύνη. Ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Βασιλικής Θάνου εναντίον της απόφασης.

Καθησυχαστικοί για το ιρανικό τάνκερ 

Το ταξίδι του Ιρανικού δεξαμενόπλοιου στην μεσόγειο και το θρίλερ που έχει δημιουργηθεί για το λιμάνι που θα αγκυροβολήσει έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία αλλά και προειδοποιήσεις των ΗΠΑ σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο για να μην το δεχτούν. Στην Αθήνα από την πρώτη στιγμή κρατούσαν χαμηλούς τόνους και δεν δείχνουν επί του παρόντος να ανησυχούν κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «France24». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το πλοίο δεν θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι, υποστηρίζοντας πως δεν θα περάσει τα χωρικά ύδατα της χώρας. «Το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση