Συναγερμός στην πυροσβεστική, μεγάλες φωτιές σε Λέρο, Κέρκυρα και Μεγαλόπολη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 17:13 Συναγερμός στην πυροσβεστική, μεγάλες φωτιές σε Λέρο, Κέρκυρα και Μεγαλόπολη

Στο «πόδι» είναι η Πυροσβεστική καθώς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα τρεις μεγάλες φωτιές σε διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, καίγονται Κέρκυρα, Λέρος και Μεγαλόπολη.

Στις περιοχές έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δίνουν μάχη με τις φλόγες ενάντια στους ανέμους που πνέουν.

Καίγεται η Κέρκυρα

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Κέρκυρα που φαίνεται πως δυναμώνει μιας και ενισχύονται οι ομάδες της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας, σε 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 2 αεροσκάφη PZL και 1 ελικόπτερο. Συνδράμουν, επιπλέον, 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 υδροφόρο.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 29 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 5 άτομα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους δύο χωριών να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση.

Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνεται προς τα χωριά Νεοχώρι και Παλαιοχώρι στον Δήμο Λευκίμης και καίει αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο όπως τις δημοσίευσε το τοπικό corfutvnews.gr

 
Πυρκαγιά στη Λέρο - Εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα στη Λέρο, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λακκί.

Προς το νησί κινείται οκταμελές πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, που μεταβαίνει με ελικόπτερο Super Puma από την Αθήνα, κι ένα ελικόπτερο από τη Σάμο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική άμεσα κινητοποιήθηκαν 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ και 1 ελικόπτερο.

Συνδράμουν 3 υδροφόρες ΟΤΑ και Πολεμικού Ναυτικού. Ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλλιας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι γίνονται συντονισμένες κινήσεις, έτσι ώστε να τεθεί σε έλεγχο.

Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το lerosnews.gr αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης του Νοσοκομείου Λέρου.

Φωτιά στη Μεγαλόπολη

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα 23/8 στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Για αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Ίσαρης στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας σε 50 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδράμουν 2 υδροφόρες Περιφέρειας και 1 μηχάνημα έργου. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 37 πυροσβέστες, 18 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος

Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελείται από 18 οχήματα, 37 άνδρες και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Στο έργο κατάσβεσή της μετέχουν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Επιπλέον, συνδράμουν 2 υδροφόρες Περιφέρειας και 1 μηχάνημα έργου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα 23 Αυγούστου  είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για πέντε Περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αφορά τις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση