Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός για τις Βάσεις 2019: Οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών [πίνακες]

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 22:06 Οδηγός για τις Βάσεις 2019: Οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών [πίνακες]

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2019 φθάνει στο τέλος της, με τους μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας να ετοιμάζονται για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Βάσεις 2019 θα ανακοινωθούν -το αργότερο- μέχρι την Τετάρτη, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 27 Αυγούστου. Πηγή από το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στο iefimerida ότι η ανάρτηση των Βάσεων 2019 θα προαναγγελθεί με ανακοίνωση, ένα εικοσιτετράωρο προτού «ανέβουν» οι πίνακες στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου.

Τον τελευταίο μήνα έχουν δημοσιευτεί πολλές αναλύσεις για τις διακυμάνσεις που θα έχουν οι Βάσεις 2019, με αναφορές σε εκπλήξεις και ανατροπές.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019

Για τις Βάσεις 2019 είχε μιλήσει στο iefimerida ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων «αναμένουμε πτώση στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο. Προσωπικά “βλέπω” πτώση και στο 1ο πεδίο. Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο εκτιμώ ότι θα ανέβουν λίγο οι υψηλόβαθμες σχολές, που κυμαίνονται γύρω στο 15» είχε υπογραμμίσει ο κ. Στρατηγάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης είχε προαναγγείλει μέσω του iefimerida σημαντικές ανατροπές στις Βάσεις 2019, με πιο «τρανταχτή» την περίπτωση της Ιατρικής που δείχνει να διολισθαίνει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις «έδωσαν τον τόνο η Χημεία και η Φυσική. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πτώση των αριστούχων». Οπως τόνισε, παλαιότερα «τα παιδιά αρίστευαν. Ιδίως των σχολών Υγείας περνούσαν “αέρα”. Για παράδειγμα, στη Χημεία, στο παρελθόν είχαμε αριστούχους, δηλαδή με βαθμούς πάνω από 18 και 19, το 20%, 25%, ακόμα και το 30% των υποψηφίων. Φέτος μόλις το 5% (σ.σ. 4,38%) έγραψε πάνω από 18 στη Χημεία».

Βάσεις 2019: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή του για τις Βάσεις 2019, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Εθνος» (ethnos.gr), ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης αναφέρει ότι «οι εκπλήξεις που μας περιμένουν αναμένεται να είναι μεγάλες, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς δήλωσαν τις σχολές στο Μηχανογραφικό τους δελτίο» οι υποψήφιοι.

Παρά ταύτα, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και παρουσίασε στο «Εθνος» ο κ. Στρατηγάκης, προκύπτουν τα εξής δεδομένα για τις Βάσεις 2019:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων και οι περισσότερες θέσεις αναμένουμε να φέρουν πτώση των βάσεων σε όλη τη γκάμα των βαθμολογιών. Η πτώση θα είναι μικρή στις υψηλόβαθμες σχολές, 50 μόρια πτώση στη Νομική Αθήνας, 200 μόρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, μέχρι πάνω από 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Για πρώτη φορά σχολές του πεδίου, που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 10.000 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Η Χημεία εξελίχτηκε στο Βατερλό των υποψηφίων και η Φυσική ήταν πολύ δυσκολότερη από την περσινή. Οι χαμηλές βαθμολογίες στα δύο αυτά μαθήματα θα ρίξουν τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο. Αντιστάθμισμα στην έντονη πτωτική πορεία των βάσεων αποτελούν οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Μετσόβιου και θα ξεπεράσει τα 1000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Η «εξαφάνιση» των αριστούχων αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά από το 2002. Η αναμενόμενη βάση είναι τα 18.850 μόρια, ενώ η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης αναμένεται στα 18.150 μόρια. Ανάλογη πορεία αναμένουμε και στις άλλες σχολές του πεδίου με τις χαμηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν μείωση της βάσης τους μέχρι και 1500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένουμε να σημειώσουν άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια, ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές αναμένεται να σημειώσουν ισόποση μείωση της βάσης τους. Αιτία οι πολύ καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και την Πληροφορική που υπερκαλύπτουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Βάσεις 2019: Πώς θα «κινηθούν» αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές

Την ίδια στιγμή, «τσιμπημένες» δείχνουν να είναι οι Βάσεις 2019 για την εισαγωγή σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στη λίστα με τις Βάσεις 2019 για τις σχολές που φανερώνουν ανοδικές τάσεις στα μόρια περιλαμβάνονται και οι σχολές πυροσβεστών, ενώ ενδιαφέρονται στοιχεία προκύπτουν και για πολλές ακόμη δημοφιλείς σχολές.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, για μια ακόμη χρονιά ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του με γνώμονα τη μονιμότητα και την επαγγελματική ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, αρκετοί υποψήφιοι που κινήθηκαν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα των 18 έως 20 βαθμών, έβαλαν στην κορυφή των μηχανογραφικών τους αστυνομικές ή στρατιωτικές σχολές, έναντι -για παράδειγμα- των νομικών σχολών.

Αυτή η στροφή προς τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές -που ενισχύθηκε και από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ- προκαλεί ανοδική τάση στις Βάσεις 2019 για τις συγκεκριμένες σχολές.

Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019 σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές:

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019 / Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»
Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019 για 15 τμήματα που απαιτούσαν εξέταση ειδικού μαθήματος:


Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019 / Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»
Πότε, πώς και… πού θα αναρτηθούν οι Βάσεις 2019

Οι Βάσεις 2019 θα αναρτηθούν μέχρι την προσεχή Τετάρτη , 28 Αυγούστου στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Από τη στιγμή που οι Βάσεις 2019 αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (minedu.gov.gr), οι υποψήφιοι θα μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στα αποτελέσματα.

Μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για τις Βάσεις 2019, στον σύνδεσμο results.it.minedu.gov.gr (θα ανοίξει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα με τον εξής τρόπο:

α) Πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
β) Καταχωρίζοντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Πηγή: iefimerida.gr