Το υπουργικό, τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης και η ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 10:17 Το υπουργικό, τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης και η ΔΕΘ

Με το βλέμμα στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, συνεδριάζει στις 10 το πρωί στο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο. Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά και η στρατηγική ενόψει ΔΕΘ βρίσκονται στην ημερησία διάταξη του κυβερνητικού οργάνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέχεια αναμένεται να αναχωρήσει για την Γερμανία προκειμένου την Πέμπτη να συναντηθεί στην Καγκελαρία με την Άνγκελα Μέρκελ και μία ημέρα μετά ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για την Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, με φόντο τις εξαγγελίες στη διεθνή έκθεση. 

Η έξοδος από τα capital control με τα δεκαετή ομόλογα να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό, οι πρώτες κινήσεις για τις μειώσεις κρατικών δαπανών αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα, αποτελούν ορισμένα από τα  μηνύματα της κυβέρνησης προς την Γερμανίδα Καγκελάριο λίγες ώρες πριν από την σημαντική συνάντηση. 

Τα φαβορί για την ηγεσία του Αρείου Πάγου 

Ένα ζήτημα που προκάλεσε προεκλογικά την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σήμερα στο τέλος του.  Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ορίσει πρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και εισαγγελέα τον Βασίλη Πλιώτας. Άλλωστε είναι τα πρόσωπα που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην μυστική ψηφοφορία που έγινε στη διάσκεψη των προέδρων.  

Τα ανοιχτά μέτωπα 

Μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο. Οι αρχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και το πρώτο κύμα φοροελαφρύνσεων μπορεί να έδωσαν θετικούς πόντους στο Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κομβικοί. Το ζήτημα των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης το διέψευσαν, βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείο Ανάπτυξης και δεν αποκλείεται να επανέλθει κατά την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα. 

Πρόκειται άλλωστε για ένα πάγιο αίτημα της τρόικας, το οποίο είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν, επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά δεν προχώρησε στην συνέχεια. Οι αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο αλλά και τους εργαζομένους είναι έντονες καθώς μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας υπήρξαν ενστάσεις από όλους τους κλάδους αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η ομαλή έναρξη του ακαδημαϊκού έτους αποτελεί ένα από τα πρώτα στοιχήματα της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την φοιτητική κοινότητα δεν είναι κάτι που προκαλεί εφησυχασμό στο Μαξίμου, που δηλώνει πως έχει με το μέρος του την κοινωνία, ωστόσο αναμένει κινητοποιήσεις ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο καταλήψεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα της ΔΕΗ με τον υπουργό ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να προσπαθεί να μην μετακυλήσει το βάρος στους καταναλωτές, και παράλληλα να πουλήσει μέρος του ΑΔΜΗΕ και του ΑΔΔΗΕ. Εκείνο που προβληματίζει είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει «plan  b» με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τα χρέη διαρκώς να διογκώνονται. Το ζήτημα της εθελούσιας εξόδου προσκρούει στις Βρυξέλλες που αντιδρούν, όπως είχε συμβεί και με την πώληση της Ολυμπιακής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στις συζητήσεις με τους θεσμούς στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Οριστική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ύψος των οφειλών ανέρχεται περίπου στα 80 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό τους φτάνει το 20% στόχος είναι η άμεση μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το γεγονός αυτό «κλονίζει» το τραπεζικό σύστημα που αναζητά λύσεις για να «πρασινίσουν» κυρίως τα στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσουν οι Θεσμοί στον Χρήστο Σταϊκούρα. 

Το οριστικό τέλος των capital control που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε το θετικό κλίμα στην πραγματική οικονομία, έστειλε μήνυμα στις αγορές, ενώ έδωσε και ανάσα στο τραπεζικό σύστημα.   

Τα …. «ισοδύναμα» 

Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει τις όποιες δύσκολες αποφάσεις λάβει με τον αναπτυξιακό νόμο που έρθει την επόμενη εβδομάδα στην βουλή με βασικό άξονα τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα αφορά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών αλλά και τις μειώσεις στις εισφορές οποίες αυτομάτως θα σημάνουν, μικρές αυξήσεις στους μισθούς.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά και από τις συζητήσεις με τους Θεσμούς αλλά και τον όσων θα ειπωθούν στο Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός που έχει δεσμευτεί πως θα σεβαστεί την συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020, έχει θέσει ως στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% και 5% οι οποίοι θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του κάτι που αναμένεται να τονίσει και στη ΔΕΘ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση