Μητσοτάκης για πλεονάσματα: Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε «κωλοτούμπα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 19:26 Μητσοτάκης για πλεονάσματα: Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε «κωλοτούμπα»

Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε «κωλοτούμπα», δήλωσε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού ,Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο. Το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ όπως και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν εξαιρετικό έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε «κωλοτούμπα», δήλωσε μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».

ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύοπου με την Άνγκελα Μέρκελ και απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου αναφέρθηκε και στην τέταρτη αξιολόγηση τονίζοντας ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση «πολύ σύντομα».

Αναφορικά με τον στόχο των επενδύσεων δήλωσε: «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 - στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα - και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας».

Αποφασιστικότητα για βαθιές διαρθωτικές αλλαγές 

Νωρίτερα, την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές θα προέλθουν από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων». Το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία». Σε αυτό εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Για να να επεκταθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε επίσης: «Είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές».

Να δείξει αλληλεγγύη η Ευρώπη στο μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για το μεταναστευτικό και γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες». Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ελεύθερη διακίνηση και Σένγκεν, η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από την Σένγκεν, αλλά δεν μετέχουν στην κατανομή των προσφύγων». Προανήγγειλε δε, ότι οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα θα αλλάξουν εντός των προσεχών μηνών.

«Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Σημείωσε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο θα θέλαμε να κλείσει κα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει Ρηματική Διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητούμε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι η διευθέτηση θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε επιπλέον.

Συνολικότερα ανέφερε ότι «η νίκη μας στις εκλογές έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την καθήλωση και να παράλληλα να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη της ωριμότητας του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα γερμανικά κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη φιλική υποδοχή. Επίσης ευχαρίστησε και το γερμανικό λαό για την κατανόηση που έδειξε στον ελληνικό λαό και απηύθυνε πρόσκληση στην καγκελάριο, λέγοντας, «ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω».

Μέρκελ: Πιο εύκολη τώρα η υλοποίηση των δεσμεύσεων 

Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, διαπίστωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, οι οποίοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόσο εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όσο και δικαιότερου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Είδαμε την αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την συμφωνία, κάτι το οποίο κάνω τακτικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει, όπως είπε, να προωθήσει από την πλευρά της περαιτέρω την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. «Θα συνομιλήσουμε και πάλι με την Τουρκία, σχετικά με το τι βοήθεια χρειάζεται κι εκείνη, διότι η Τουρκία έχει δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», σημείωσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των υποχρεώσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και χαίρομαι που η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της. Το θέμα θα μας απασχολήσει ακόμα αρκετό καιρό, αλλά πρέπει βεβαίως στην Ευρώπη να μιλήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μόνιμη και δίκαιη λύση».

Παράλληλα τη σημασία της δημιουργίας του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου και της ανταλλαγής απόψεων σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε η 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Φόρουμ ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε αυτό το φόρουμ μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: από τη μία πλευρά να προσκαλέσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, στον τομέα π.χ. των απορριμμάτων και στων τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον κλασικό τομέα της οικονομίας της ενέργειας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Καγκελαρία και τόνισε ότι ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράσινη, περιβαλλοντική τεχνολογία, είναι πάντα σημαντικό και το πλαίσιο. «Δεν μπορώ να κάνω διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να έχω το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά μπορεί σε αυτό να συμβουλεύσει την Ελλάδα. «Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το νομικό πλαίσιο όλου αυτού και επειδή πρώτα πρέπει να προετοιμαστεί, θα λάβει χώρα αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε να έχουμε τότε και πραγματικά αποτελέσματα», κατέληξε η Καγκελάριος.

Τέλος, η κ. Μέρκελ αναφορικά με την ελληνική οικονομία και τις δεσμεύσεις της χώρας σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση