Συναγερμός για το προσφυγικό: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 10:27 Συναγερμός για το προσφυγικό: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

Ήδη αποφασίστηκε η μεταφορά 1.002 ατόμων από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα με γεωμετρική πρόοδο ξυπνώντας μνήμες του 2015, όταν οι βάρκες έφταναν η μία μετά την άλλη στα νησιά του του Βορείου Αιγαίου.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με τους με τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ νέες αφίξεις διογκώνουν ακόμη περαιτέρω το σημαντικό αυτό πρόβλημα. Στον αντίποδα οι επανεισδοχές προς την Τουρκία μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Η Ε.Ε. δεν έχει κοινή γραμμή απέναντι στο μεταναστευτικό με αποτέλεσμα το βάρος να το σηκώνει η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός βλέποντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα στις 11 το πρωί το ΚΥΣΕΑ. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος είχε συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να απόσυμφωρηθεί η κατάσταση τουλάχιστον στην Μόρια. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να αλλάξουν οι πολιτικές για άσυλο προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία. Επίσης αναμένεται συζητηθούν τρόποι μεταφοράς των προσφύγων προς τα ηπειρωτικά της χώρας, αλλά και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων προκειμένου να σταματήσουν το έργο των διακινητών.

Ήδη αποφασίστηκε η μεταφορά 1.002 ατόμων από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Η μεταφορά θα γίνει την Τρίτη με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο η κίνηση αυτή μοιάζει ιδιαιτέρως μικρή από την στιγμή πως το κέντρο υποδοχής φιλοξενούνται περισσότεροι από 10.000 μετανάστες. 

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα. Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα προκειμένου να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση της Άγκυρας σε σχέση με την αύξηση των προσφυγικών ροών. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί. 

Δύο 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή σχέση που παραχώρησαν είχαν στείλει μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί την συμφωνία με την Ε.Ε. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών προς την Τουρκία. Και βέβαια ό,τι πρέπει, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές της να είναι συνθήκες ανθρώπινες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι σήμερα έγινε απόβαση εκατοντάδων μεταναστών στις ακτές της Βόρειας Λέσβου, με 13 βάρκες να μεταφέρουν συνολικά 546 άτομα. Συνολικά μέσα σε δύο μέρες έφτασαν στο νησί 650 πρόσφυγες ενώ περισσότεροι από 40 αφίχθησαν στη Σάμο. Το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια φιλοξενεί περίπου 10.000 άτομα την ώρα που ο συγκεκριμένος χώρος έχει δημιουργηθεί για 3500 μετανάστες. Μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς προσφύγων στην Ευρώπη.  

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση