ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση άργησε μια μέρα στο προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 09:21 ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση άργησε μια μέρα στο προσφυγικό

Την περίμεναν αυτή την δύσκολη μέρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθώς όπως λένε η ΝΔ «άργησε πολύ να κατανοήσει το πρόβλημα και να δράσει», παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αρμοδίως από την πρώτη στιγμή.

Τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις για το θέμα αυτό κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με αλαζονεία – καταργώντας το αρμόδιο υπουργείο – παραβλέποντας τα μηνύματα των Βρυξελλών αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν τον Ταγίπ Ερτογαν να εκβιάζει για μια ακόμη φορά την Ευρώπη λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να στέλνει τα καραβάνια προσφύγων προς τα ελληνικά παράλια.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να διαχειριστεί και αυτό το θέμα επικοινωνιακά χωρίς να δώσει πραγματική σημασία στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, δεδομένου ότι από την μία πλευρά βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος και από την άλλη οι σκληροί παράγοντες της Ευρώπης..

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχε ενημέρωση ότι αμέσως μετά την εκλογή της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, θα υπήρχαν δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα αυτό καθώς οι απόψεις της για το προσφυγικό είναι ιδιαίτερα σκληρές σε ότι αφορά τον Νότο της Ευρώπης.

Η νέα πρόεδρος αλλά και οι εκπρόσωποι των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης θεωρούν ότι το νέο προσφυγικό κύμα το οποίο εμφανίζεται προ των πυλών θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στις χώρες του Νότου χωρίς κανέναν αστερίσκο ή διευκόλυνση.

Οι πληροφορίες από την Ευρώπη λένε μάλιστα ότι ο απερχόμενος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος αμέσως μετά τις εκλογές ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση που θα αντιμετώπιζε η νεοκλεγείσα κυβέρνηση.

Έτσι στις 13 Ιουλίου – δηλαδή μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στην Μυτιλήνη και στον καταυλισμό της Μόρια -που η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει «χώρο ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον»– και φεύγοντας δήλωσε ότι έμεινε με την θετική εντύπωση για «την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

Φυσικά -τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού για την Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες μέρες δημοσίως, «ότι οι προσφυγικές ροές αυξάνονται συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Με αυτή την λογική λοιπόν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντιμετώπιση του προβλήματος -το ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση μόλις την Παρασκευή – λαμβάνουν υπ οψη τους το γεγονός ότι το θέμα ήταν γνωστό στα στελέχη της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, το 2018 και το 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους φροντίζοντας για τη διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, «βρίσκοντας μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ».

Σε ότι αφορά τις περίφημες «επιστροφές» προσφύγων στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, -ακόμα και για την Ιταλία του Σαλβίνι,- και επισημαίνουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πιεστεί η Ευρώπη «με κάθε τρόπο» για δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ώστε «να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου στη Μεσόγειο».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση