Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Λέσβο - Συνεχίζεται η επιχείρηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 19:23 Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Λέσβο - Συνεχίζεται η επιχείρηση

Κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το "Καλντέρα Βίστα" το πρώτο από τα δύο πλοία που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτή την ώρα, αποβιβάζονται οι περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, και επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στη συνέχεια, στη δομή φιλοξενίας , στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Αύριο, γύρω στις 6 π.μ., έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Σύμφωνα με πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση στη Λέσβο με στόχο την επιβίβαση στο πλοίο «Άκουα Μπλου» περισσότερων των 800 προσφύγων και μεταναστών με προορισμό δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο πλοίο είχαν επιβιβασθεί περί τα 500 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, τις τελευταίες ώρες, από αγνώστους, κυκλοφορεί έντονα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Όπως τονίζεται, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση