Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 15:18 Κόντρα κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σε σύγκρουση οδηγήθηκε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την προκλητική απάντηση  της εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου που ακολούθησε.

«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, συμπληρώνοντας: «Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας τονίζει: «Θα την καλέσω όμως να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν:ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός» και προσθέτουν. «Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι "η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο" κι ότι το Βρετανικό Μουσείο "δίνει μια χαμένη μάχη". Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κυρίου Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους.  Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως την δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο. Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.

Βρετανικό Μουσείο: «Αν θέλετε τα Γλυπτά να αναγνωρίσετε ότι είναι δικά μας»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια, στην εφημερίδα τα «Νέα», η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απαντά στο αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα στο πλαίσιο των εορτασμών του 2021. 

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τα γλυπτά είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυτή την απάντηση μοιάζει να απομακρύνεται η ιδέα να επιστραφούν τα Γλυπτά έστω και ως δάνειο με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Αυτό το είχε τονίσει στη συνέντευξή του στον Observer, ο κ. Μητσοτάκης που είχε υπογραμμίσει ότι «η απαίτηση μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια», και πως ο δανεισμός θα ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των Βρετανών, μια  «ουσιαστική αναγνώριση, για το δίκαιο της ελληνικής απαίτησης».

Στις αρχές του 2019, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Χάρτβιχ Φίσερ,  επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου από το 2016- χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» την μετατόπιση των Γλυπτών στο Λονδίνο. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα, διαμήνυσε τότε σε συνέντευξή του συνέντευξή του ο κ. Φίσερ.

Μάλιστα είχε αποκλείσει κατηγορηματικά, με τον ίδιο τρόπο που αποκλείστηκε και τώρα,  το ενδεχόμενο οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

Μάλιστα ο κ. Φίσερ είχε αναφερθεί και στις άριστες σχέσεις «με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» και είχε τονίσει ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο Μουσείο Ακρόπολης».  Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι δεν αποδέχεται την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Είναι γνωστό ότι ο Χάρτβιχ Φίσερ συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος την αμετακίνητη θέση του Μουσείου πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

Ενώ το διεθνές λόμπι για την Επιστροφή των Γλυπτών αντέδρασε θετικά στην πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, και ενώ είχε γίνει το πρώτο βήμα προς τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ε. Μακρόν με τον δανεισμό της Μετώπης του Παρθενώνα, η βρετανική αντίδραση δείχνει ότι δεν υπάρχει «ευήκοον ους» παρά την επίκληση της Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Κρις Τίτγατ, στα φιλελληνικά αισθήματα του Μπόρις Τζόνσον. 

Γεννηματά: "Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα"

"Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα" τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

"Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού" προσθέτει η κ. Γεννηματά

πηγή: thetoc.gr