Καμπανάκι στα διεθνή ΜΜΕ για στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 11:48 Καμπανάκι στα διεθνή ΜΜΕ για στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ

Κεντρικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι σήμερα η Ελλάδα, με τα ρεπορτάζ να προειδοποιούν για επικείμενη στάση πληρωμών στη δόση του ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. τον Ιούνιο.

Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα εκπέμπει ο διεθνής Τύπος, προειδοποιώντας με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα ότι η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών, καθώς αδυνατεί να πληρώσει τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ΔΝΤ.  

Με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Βούτση ότι «η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου» οι Financial Times στην πρώτη τους σελίδα τονίζουν ότι "η Ελλάδα προειδοποιεί το ΔΝΤ με στάση πληρωμών, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία".  Επικαλούνται μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών το πρωί της Κυριακής ότι «υπάρχει πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει».

 Ο  Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι στόχος είναι μία ενιαία συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου και διεμήνυσε ότι «δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία».

Συμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Έλληνες αξιωματούχους, έχουν αρχίσει να αγνοούν αυτές τις «απειλές», πιστεύοντας ότι Αθήνα κάνει χρήση τους ως διαπραγματευτική τακτική.

"Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι κατηφής και «πρόθυμος να αναγνωρίσει το σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρωτοσέλιδο και στον Guardian 

Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Ελλάδα απειλεί με στάση πληρωμών για τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ", ο σημερινός Guardian επικαλείται και εκείνος τις κυριακάτικες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην οικονομική κατάρρευση.  "Ο Ν. Βούτσης, παλιός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, διαφορετικά θα ακολουθήσει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Τα λεφτά δε θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν", αναφέρει. 

Μετά τους Financial Times, η βρετανική εφημερίδα που έχει στο παρελθόν εκφραστεί θετικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το δεύτερο έντυπο με διεθνή απήχηση, το οποίο έχει ως πρώτο θέμα σήμερα το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αντί για τις δόσεις προς τους πιστωτές, ενώ αναφέρεται και σε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ότι μια ελληνική κατάρρευση θα απειλήσει όλο το ευρωπαικό οικοδόμημα. 

Δεν έπεισε τη Μέρκελ 

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός θέλει να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ χωρίς να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές, ενώ τονίζει πως ο ίδιος απέτυχε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε μια μεγαλύτερη συμφωνία χρηματοδότησης με αντάλλαγμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.

"Παρόλο που η Κομισιόν και το ΔΝΤ εμφανίζουν μεγαλύτερη ευελιξία και οι έλληνες υπουργοί φαίνεται να αφήνουν κατά μέρος την αύξηση του κατώτατου μισθού, εντούτοις ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία", αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφορά γίνεται ακόμη στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε "βιώσιμη συμφωνία χωρίς εξευτελιστικούς όρους" και η αριστερή πλατφόρμα Λαφαζάνη πιέζει για μια συμφωνία χωρίς λιτότητα, αν και ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν κατάφερε να βρει χρήματα από τη Ρωσία.  

Spiegel: "Έλληνας υπουργός δε θέλει να πληρώσει το ΔΝΤ"

Το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση φιλοξενεί φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτσης, που σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εμβάσει τις τέσσερεις δόσεις ύψους 1,6 δις ευρώ, που οφείλει να επιστρέψει εντός του Ιουνίου «γιατί αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε κάνει ανάλογη δήλωση αρχές Απριλίου αλλά τότε είχαν παρέμβει άλλα κυβερνητικά στελέχη που εξέφρασαν διαφορετική άποψη και τελικώς τα χρήματα βρέθηκαν και εστάλησαν στο ΔΝΤ στην ώρα τους. Ανάλογη αναφορά με τον τίτλο «δεν υπάρχουν τα χρήματα» κάνει στη διαδικτυακή της έκδοση και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

"Ένα βήμα προς τη χρεοκοπία" 

Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κινείται ένα ακόμη βήμα προς τη χρεοκοπία μετά την απειλή ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί η επόμενη δόση των 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα κάνει αναφορά και στα διαμοιβόμενα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας αυτό το Σαββατοκύριακο αναμετρά και πάλι τις δυνάμεις του – αυτή τη φορά στο εσωτερικό μέτωπο», σημειώνει ο ανταποκριτής. «Θα πρέπει να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

WSJ: "Ελάχιστη πρόοδος"

Τις δηλώσεις Βούτση επικαλείται και η αμερικανική Wall Street Journal, τονίζοντας ότι παρά την πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών (Ε.Ε. και ΔΝΤ), ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. 

 

ΝΥΤ: "Εκλογές για να φύγουν οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ"

Σε άρθρο του στους New York Times ο Ούγκο Ντιξον υποστηρίζει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Ελλάδα να αποφύγει το τέλος των εφιαλτικών σεναρίων, δηλαδή την έξοδό της από την Ευρωζώνη, αρκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να "μασήσει τα λόγια του αναφορικά με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, να προκηρύξει εκλογές – κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να αποβάλει τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα του -, και με μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των δανειστών". 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καλύτερη στιγμή για να προκηρυχθούν εκλογές, είναι ο Ιούλιος, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση