ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 18:38 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

Η «πασοκοποίηση» που έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στο «πολιτικό λεξιλόγιο» έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά την δική του ιδεολογική πυξίδα.

Το «γάντι» που σήκωσε η Φώφη Γεννηματά ανήμερα της 45ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην εσωτερική αμφισβήτηση που δέχεται από ορισμένα στελέχη του, δεν αφήνει αδιάφορο ούτε το Μαξίμου ούτε όμως την Κουμουνδούρου. 

Άλλωστε, τόσο στην κυβέρνηση και τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετέχουν πρόσωπα, που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχαν υπηρετήσει το κίνημα από διαφορετικές θέσεις.

Η «πασοκοποίηση» που έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στο «πολιτικό λεξιλόγιο» έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά την δική του ιδεολογική πυξίδα μετά την εκλογική ήττα. Η συμμετοχή στελεχών που συμμετείχαν κυρίως στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, επιχειρούν να στρίψουν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο προς το Κέντρο και λιγότερο προς την Αριστερά κάτι με το οποίο διαφωνούν στελέχη που ξεκίνησαν μαζί τον Αλέξη Τσίπρα το πολιτικό τους ταξίδι από τον «Συνασπισμό».

Η συζήτηση για την ιδεολογική πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει παρά την παρέμβαση του προέδρου του κόμματος στην πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, καθώς όλα αναμένεται να κριθούν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου. 

Γκρίνιες υπάρχουν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την συμμετοχή αρκετών προσώπων από την λεγόμενη «εκσυγχρονιστική πτέρυγα», οι οποίοι έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ άλλοι έχουν πάρει σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφραστεί δημόσια η δυσφορία που υπάρχει μιας και είναι νωπή η λαϊκή εντολή.

Οι κοινοβουλευτικές μάχες και το ΚΙΝΑΛ 

Πάντως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, καθώς έρχονται κρίσιμες συζητήσεις στο κοινοβούλιο που αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο. Δύο καυτά ζητήματα που θα κρίνουν και την κατάσταση που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και το μέλλον του κινήματος στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα τα δύο μεγάλα κόμματα βλέποντας την ρευστό κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να διευρύνουν την εκλογική τους βάση. 

Ξεκαθαρίζει λογαριασμούς η Φώφη 

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πάρει προεκλογικά «διαζύγιο» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ζητήσει ανήμερα της 45ης επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ όσοι την αμφισβητούν να το πράξουν στα όργανα του κόμματος, δείχνει πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους, προκειμένου το κόμμα να βγει από την εσωστρέφεια. Το εγχείρημα φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πως οι ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ είναι εύθραυστες, ενώ δεν υπάρχουν και τα περιθώρια περεταίρω συρρίκνωσης.

Παράλληλα η ιδεολογική πυξίδα «θολώνει» σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως λόγω των θέσεων που έχουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε πολλές περιπτώσεις τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά να αναγκάζεται να συμπλεύσει με την μία ή την άλλη πλευρά ή να προκρίνει την λύση του «παρών». Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί κριτική στάση απέναντι στον Κυριάκο  βάζοντας παράλληλα στο «κάδρο» και τον Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.    

Η «σιωπή» του Βενιζέλου και οι αποστάσεις Σημίτη  

Οι μεγάλοι απόντες από την χθεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα ήταν ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποστασιοποιηθεί μετά τις εκλογές της 7ηςΙουλίου και επιλέγει να αναφέρεται κυρίως με άρθρα του στα εθνικά θέματα.

Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος που επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις, χωρίς κανείς να γνωρίζει μέχρι πότε θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την στάση. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν παρών στην εκδήλωση μετά το «πολιτικό διαζύγιο» με την Φώφη Γεννηματά. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση