Mε το βλέμμα στα πλεονάσματα το οικονομικό «καλάθι» της ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 12:23 Mε το βλέμμα στα πλεονάσματα το οικονομικό «καλάθι» της ΔΕΘ

Αυτό που αναμένεται να απουσιάζει είναι ο απόλυτος χρονικός προσδιορισμός όλων των μέτρων που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση του κυβερνητικού σχεδίου υπό τον τίτλο «ανάπτυξη για όλους» θα επιχειρήσει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη.

Αυτό που αναμένεται να απουσιάζει είναι ο απόλυτος χρονικός προσδιορισμός όλων των μέτρων που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα καθώς στη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση: τα στοιχεία για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Με εξαίρεση τη μείωση του φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24% -για την οποία ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα αφορά στα κέρδη του 2019- αλλά και την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων με μικρό ή και μηδενικό δημοσιονομικό κόστος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμένεται να εξειδικεύσει σε βάθος τις προωθούμενες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Θα αναφερθεί βέβαια στις προεκλογικές δεσμεύσεις –ειδικά αυτές που αφορούν στα φυσικά πρόσωπα- αλλά οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο υλοποίησης αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος της χρονιάς. Για τον Οκτώβριο φαίνεται να μετατίθεται χρονικά και η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου καθώς προϋπόθεση για να γίνει, είναι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και για τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

Η ομιλία στη ΔΕΘ συντάσσεται ενώ υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες στην εξίσωση. Οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξαν ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και μάλιστα μεγάλα. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ξεκαθαρίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα συνταχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει έμμεση μείωση και για το 2020.

Το ελληνικό αίτημα να συμπεριληφθούν και τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs στον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα κατατεθεί επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα και το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθεί σε ένα από τα δύο τελευταία Eurogroup της φετινής χρονιάς. Αυτό από μόνο του, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 1,2 δις. ευρώ. Για την ακρίβεια έως και 1,2 δις. ευρώ καθώς η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 αφήνει το περιθώριο για χρήση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs για αναπτυξιακούς λόγους (σ.σ τι ποιο αναπτυξιακό από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις).

Το Σάββατο, οι πολίτες αναμένεται να ακούσουν από τον πρωθυπουργό την δέσμευση για την θέσπιση συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως και τις 10.000 ευρώ, την διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα –έστω και με την υποχρέωση πραγματοποίησης περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών- την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος όπως επίσης και την ενεργοποίηση πακέτου μέτρων για την οικοδομή με την αναστολή του ΦΠΑ, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας αλλά και  την θέσπιση έκπτωσης για τις δαπάνες επισκευής ακινήτων

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση