Μπρα ντε φερ Ερντογάν-ΕΕ για το προσφυγικο, συναγερμός στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 22:32 Μπρα ντε φερ Ερντογάν-ΕΕ για το προσφυγικο, συναγερμός στην Αθήνα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει Αθήνα και Βρυξέλλες η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει Αθήνα και Βρυξέλλες η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, με τον Ταγίπ Ερντογάν πλέον να απειλεί ευθεως λέγοντας ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Την ίδια στιιγμή στην Αθήνα το προσφυγικό αναδεικνύεται σε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας καθώς μετά το ΚΥΣΕΑ και σε νέα σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο υπουργείο Προστασάις του Πολίτη, αποφασίστηκε να καταρτιστεί ένα νέο συνολικό σχέδιο ανντιμετώπισης.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι  ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό ενώ έντονη ανησυχία εκφράζουν διεθνή ΜΜΕ.

Παράλληλα οι αφίξεις στη Λέσβο συνεχίζονται, ενώ οι δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου κάνουν λόγο για μια «επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά». Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο ενώ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.

Την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Νέο «master plan» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Ο Ερντογαν εκβιάζει ανοικτά την Ευρώπη 

Από την πλευρά του την Ευρώπη εκβιάζει ανοικτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα  δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Όπως είπε η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρας.

«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

«Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες...Είτε δίνετε υποστήριξη ή , μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν

Άμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν η οποία διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει "εμπιστοσύνη" πως θα αυτή συνεχιστεί με "καλή πίστη". Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Εκτενή άρθρα στα γερμανικά ΜΜΕ

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει στη Γερμανία το προσφυγικό με τον Τύπο να φιλοξενεί εκτενή άρθρα.

Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου παραθέτει μια πραγματική ιστορία για να καταδείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τις όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει και πάλι το προσφυγικό. «Ο Φικρέτ Ορμάν», διηγείται η αρθρογράφος, «πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης έψαχνε το γιοτ του. Αλλά στο λιμάνι του Μπόντρουμ που το ελλιμενίζει συνήθως, το «Paradiso» είχε κάνει φτερά. Ο Ορμάν ειδοποίησε την αστυνομία και το σκάφος του εμφανίστηκε στην… Κω. Το είχαν κλέψει διακινητές, όπως τον ενημέρωσε η αστυνομία για να μεταφέρουν πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ από το λιμάνι του Μπόντρουμ έχουν κλαπεί 12 τέτοια πολυτελή σκάφη ή μόνο οι μηχανές τους ή και το σύστημα ραντάρ».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει για όσους από τους άγνωστες του δεν το ξέρουν ότι η απόσταση από το Μπόντρουμ μέχρι την Κω είναι μερικά ναυτικά χιλιόμετρα μακριά. Σαν μια απογευματινή κυριακάτικη βόλτα. Στο άρθρο επισημαίνονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες των υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου με αποτέλεσμα οι δομές που υπάρχουν στα νησιά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.

Η εφημερίδα die Welt φέρνει στο προσκήνιο την ίδια τη συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, την οποία θεωρεί «κλινικά νεκρή» δανειζόμενος έκφραση του Μανώλη Λογοθέτη, Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, με τον οποίο συνομίλησε ο γερμανός αρθρογράφος. «Σεβόμαστε τη συμφωνία» σημειώνει ο Λογοθέτης. «Η συμφωνία μοιάζει σαν έναν ασθενή στην εντατική, που τον επαναφέρουμε στη ζωή. Αλλά είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ελάχιστα σημεία ζωής».

Αυτό είναι και το ερώτημα του αρθρογράφου της Welt. «Τα 16 φουσκωτά, που ήρθαν σε μια ημέρα στη Λέσβο, αποδεικνύουν πόσο αβοήθητη παραμένει ακόμη η ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων, όταν η τουρκικές αρχές κλείνουν τα μάτια (στους διακινητές)» επισημαίνει. «Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το ντιλ που συμφωνήθηκε το 2016 μπορεί να σωθεί».

Η εφημερίδα die Welt φέρνει στη δημοσιότητα και εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν για το προσφυγικό, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία. «Η ταχύτητα των διαδικασιών είναι ανησυχητικά αργή (…) για μια πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι Βρυξέλλες καλούν στην εφαρμογή ενός από κοινά συμφωνημένου τρόπου εργασίας, μεταξύ άλλων με περισσότερο ιατρικό προσωπικό και αύξηση του αριθμού των οριστικών αποφάσεων για να επαναπροώθηση. Αυτά τα μέτρα θα οδηγούσαν σαφώς στην αύξηση των επαναπορωθήσεων» σημειώνεται.


πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση