Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Τα επτά άμεσα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 09:23 Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Τα επτά άμεσα μέτρα

Μπροστά έχει βάλει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ. Ποια είναι τα επτά μέτρα που δρομολογούνται.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το σχέδιο για τη μεσαία τάξη τίθεται άμεσα σε εφαρμογή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση και συγκεκριμένα τις επτά παρεμβάσεις που ανακοίνωσε για νοικοκυριά, συνταξιούχους κι επιχειρήσεις.

«Όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου.

Οι επτά παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη είναι αναλυτικά οι εξής:

  1. Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
    2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
    3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.
    4. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
    5. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
    6. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.
    7. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, όπως ανακοίνωσε επίσης στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, παραμένει η εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση έως το τέλος της τετραετίας (2023).

Πρόκειται για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (22% και 11%), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020 για τους μισθωτούς κτλ.

Ως προς την κριτική που δέχονται στην κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις της ευνοούν τους λίγους, απαντούν απαριθμώντας τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ επισημαίνουν ότι ως προς τα πλεονάσματα η ΝΔ ακολουθεί τη δική της στρατηγική και είναι απολύτως πεπεισμένη ότι αυτή θα είναι επιτυχημένη. Επίσης, θα προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αρχής γενομένης από το Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα τεθεί για πρώτη φορά επισήμως το ζήτημα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση