Επανεκκίνηση Τσίπρα από την ΔΕΘ με επίθεση σε Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 18:39 Επανεκκίνηση Τσίπρα από την ΔΕΘ με επίθεση σε Μητσοτάκη

Επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη από την θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη από την θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο θα επιχειρήσει να αποδομήσει την οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως όλα οφείλονται στην δική του κυβέρνηση. 

«Τρώει από τα έτοιμά» είχε πει στην συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών και σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί και σήμερα. Μάλιστα θα υπενθυμίσει ότι ο ίδιος παρέλαβε άδεια ταμεία από τον Αντώνη Σαμαρά σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν βρήκε «καμένη γη» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική για οικονομία και πλεονάσματα

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε άμεσα στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και στην ρύθμιση των 120 δόσεων τις οποίες είχε προαναγγείλει και ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οικειοποιείται το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για την εικόνα της οικονομίας όταν την παρέδωσε.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις και για το γεγονός ότι δεν προχώρησε άμεσα στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχαν δρομολογηθεί για το 2020. Παράλληλα θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί άμεσα την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ένα ζήτημα που η ΝΔ έθετε συνεχώς προεκλογικά κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το μεταθέτει για το 2021.  

Υψηλοί τόνοι για Πρέσπες και εργασιακά 

Η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με τους χαμηλούς τόνους που ακολούθησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συνεχιστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας θα επιχειρήσει να αναδείξει την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Παράλληλα θα τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους και τώρα που ανέλαβε την εξουσία αποφάσισε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.  

Οι αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά αναμένεται να είναι το επόμενο σημείο στο οποίο θα αναφερθεί στην αποψινή του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά την γραμμή του ΣΕΒ και του ΔΝΤ. Θα μιλήσει για τα πεπραγμένα τις δική του κυβέρνησης που είχε ως γνώμονα την στήριξη των εργαζομένων, θα τονίσει πως ουσιαστικά μπαίνει τέλος  στο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, όπως επίσης και στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. 

Ερώτημα η Novartis

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι βέβαιο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να αναφερθεί στην υπόθεση της Novartisή θα απαντήσει αύριο στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί εκνευρισμός για τα όσα ειπώθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που κατηγόρησαν στις καταθέσεις τους τον Αλέξη Τσίπρα ως ηθικό αυτουργό της «σκευωρίας» που όπως υποστηρίζουν οι δύο πολιτικοί στήθηκε εναντίον τους. Στην αξιωματική αντιπολίτευση καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, καθώς όπως λένε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.  

Επανεκκίνηση μέσω ΔΕΘ 

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του θα προσπαθήσει να κάνει ένα «restart» στο κόμμα το οποίο μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου, δείχνει ακόμη να μην έχει συνέλθει. Τα εσωκομματικά μέτωπα παραμένουν ακόμη ανοικτά, ενώ θολή είναι και η ιδεολογική πυξίδα που θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. 

Φωτογραφία: Eurokinissi

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση