Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 14:17 Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Τριπλό το όφελος που αναμένει η Ελλάδα από την υποβολή του αιτήματος πρόωρης αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ.

Τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ) υπέγραψε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Περίπου 75 εκατ. το χρόνο θα είναι το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι διπλό.

Πέρα από την εξοικονόμηση των 75 εκατ. το χρόνο, θα υπάρξουν άλλα δύο κέρδη:

  • Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
  • Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Γιατί πρέπει να ενημερώσει η Ελλάδα τον ESM

Οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Δηλαδή, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

Αν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί -όπως προαναφέρθηκε-κάτω από το 3%.

Πηγή: newsit.gr