Πτώση καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο! Πως θα αντιδράσει η αγορά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 14:21 Πτώση καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο! Πως θα αντιδράσει η αγορά

Επιφυλακτική παραμένει η αγορά παρά τη σημερινή πτώση των τιμών στον πετρέλαιο. Για σημαντική αύξηση των καυσίμων και του υγραερίου αύριο Τετάρτη κάνουν λόγο οι πρατηριούχοι. Δεν υπάρχει λόγος πανικού και αποσταθεροποίησης της αγοράς σύμφωνα με την κυβέρνηση. Άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η παραγωγή πετρελαίου από την Saudi Aramco.

Οι τιμές στο πετρέλαιο κατέγραψαν πτώση σήμερα, όμως η αγορά παραμένει ακόμη επιφυλακτική μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής.

Αυτό είχε ως εξέλιξη οι τιμές στο πετρέλαιο να οδηγηθούν σε τιμές ρεκόρ που έχουν να καταγραφούν εδώ και δεκαετίες. Και αυτό γιατί οι επιθέσεις αυτές αύξησαν τις πιθανότητες να προκληθεί μεγάλο σοκ στον εφοδιασμό της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στις πιέσεις από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές σε πετρέλαιο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 12:30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε πτώση 36 σεντς ή 0,5% στα 68,66 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 57 σεντς ή 0,9% στα 62,33 δολάρια το βαρέλι.  Αντίθετα χθες οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.

Σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ενώ μέχρι τώρα η Saudi Aramco δεν έχει δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Σάμιουελ Τσισούκ, εταίρος στην εταιρία ELS Analysis. «Χρειαζόμαστε μια κανονική αξιολόγηση των ζημιών, χρειαζόμαστε να δούμε ένα σχέδιο αποκατάστασης. Πριν γίνει αυτό, δεν μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο θα είναι εκτός παραγωγής και για πόσο καιρό και αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο κόσμος από το Σάββατο».

Άνοδο στις τιμές των καυσίμων περιμένει η αγορά

Πάντως η αγορά κάνει λόγο για ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές που προκάλεσαν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι φόβοι για κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν και για περαιτέρω αναταράξεις στον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς με αργό.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.

Να σημειωθεί πως οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 – 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Αυξήσεις φωτιά αναμένει η ΠΟΠΕΚ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, ενώ υπενθύμισε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τα καύσιμα

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου -και τις επιπτώσεις τους στην εγχώρια αγορά– θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά. Θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η γενική διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση