Ανεβαίνει η τιμή στα καύσιμα στη Θεσσαλονίκη – «Δεν υπάρχει λόγος αύξησης» λέει ο Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 16:12 Ανεβαίνει η τιμή στα καύσιμα στη Θεσσαλονίκη – «Δεν υπάρχει λόγος αύξησης» λέει ο Γεωργιάδης

Αυξήσεις στα καύσιμα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται να απορροφήσουν τις αυξήσεις οι πρατηριούχοι, λέει ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων. Έντονη είναι η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη στο ενδεχόμενο αύξησης. «Η αύξηση δεν κράτησε ούτε 24 ώρες, γιατί από το μεσημέρι της Δευτέρας η τιμή του πετρελαίου άρχισε να μειώνεται», τονίζει ο υπουργός.

Με ακριβότερα τα καύσιμα κατά 5 λεπτά το λίτρο σταδιακά, εκτιμάται ότι θα ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους οι οδηγοί στον νομό Θεσσαλονίκης από τις 23/9 σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Την συγκεκριμένη εκτίμηση διατύπωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής. Υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά των καυσίμων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, ο κ. Κιουρτζής τόνισε ότι “οι αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου ακόμη δεν έχουν περάσει στα πρατήρια” και πρόσθεσε ότι, “με χρονοκαθυστέρηση μεν, τελικά αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στο καταναλωτικό κοινό”.

Επισημαίνοντας ότι “όλοι ζητούν από τους πρατηριούχους να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά με το χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν, δεν μπορούν να το πράξουν”, ο ίδιος διερωτήθηκε “γιατί κανείς δεν μιλά για την πρακτική των διυλιστηρίων, που ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών;”.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διεθνείς εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 14% τη Δευτέρα 16/9, ενώ ακολούθησε η πτώση της κατά 7% στις 17/9. “Παρά την πτώση και την αποκλιμάκωση, που και εμείς ως σωματείο πήραμε το ρίσκο και επισημάναμε χθες με δελτίο τύπου μας”, πρόσθεσε, “χθες το πρωί, από τα διυλιστήρια, ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 1,2 λεπτά/λίτρο και σήμερα κατά 1,1 λεπτό/λίτρο και με τις αντίστοιχες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,85 λεπτά/λίτρο και 0,67 λεπτά/λίτρο

Ο  ίδιος επισήμανε πως “ενόψει και της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15/10, πρέπει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις των πρατηριούχων για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που σήμερα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ/κυβικό για τη βενζίνη συν ΦΠΑ, στα 410 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο κίνησης συν ΦΠΑ και στα 280 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο θέρμανσης συν ΦΠΑ. Μόνο με τη μείωση των προαναφερόμενων φόρων θα πέσει η τιμή των καυσίμων διαχρονικά και για όλους τους καταναλωτές. Απαιτούνται μέτρα για όλους και όχι μόνο για όσους λαμβάνουν επιδόματα”. Ερωτηθείς για το πού «βλέπει» να κινείται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης”, ο ίδιος απάντησε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να διατυπώσει την όποια εκτίμηση.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι πρατηριούχοι επαναφέρουν το αίτημά τους για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς καυσίμων. “Μείζον ζήτημα είναι η διακίνηση των καυσίμων και η τήρηση της νομιμότητας, ώστε να προλαμβάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού” υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, Σπύρος Μελίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη “νευρικότητα” που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, στον απόηχο στον εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστώντας στους καταναλωτές “ψυχραιμία”.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, σήμερα, στον νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 100 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “από τα 300 περίπου που λειτουργούν ιδιώτες, τα 100 τουλάχιστον βρίσκονται στο κόκκινο”. Υπενθύμισε δε ότι την τελευταία πενταετία κατέβασαν ρολά τουλάχιστον 100 πρατήρια στο νομό.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει δικαιολογία για αύξηση στην τιμή της βενζίνης

Έντονα αντιδρά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των καυσίμων. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αύξηση στην τιμή της βενζίνης» υπογράμμισε σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο υπουργός σχετικά με τις τιμές των καυσίμων: «Μετά την επίθεση με τα drones στο διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχαμε μία ραγδαία αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου. Όμως, αυτή δεν κράτησε ούτε 24 ώρες, γιατί από το μεσημέρι της Δευτέρας η τιμή του πετρελαίου άρχισε να μειώνεται και μάλιστα αυτή η μείωση συνεχίστηκε και χθες. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικαιολογία για αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Ως Υπουργείο συντονίσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, βγάλαμε συνεργεία ελέγχου στο δρόμο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να ληστέψει τους πολίτες. Όποιος διανοηθεί να αυξήσει τη βενζίνη θα έχει να κάνει μαζί μας».

Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του φόρου στα καύσιμα σχολίασε ότι: «Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά η «πρώτη φορά Αριστερά» τον αύξησε. Όπως μεθοδικά το κάναμε την πρώτη φορά, μειώσαμε τον ΦΠΑ και αυξήσαμε τα έσοδα, έτσι θα το κάνουμε και τώρα. Είναι στο «ραντάρ» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα γίνει στο σωστό χρόνο».

Γενικότερα για τις μειώσεις φόρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση επεσήμανε ότι οι μειώσεις των φόρων που εξαγγέλθηκαν και τις οποίες, όπως πρόσθεσε, ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση, αφορούν τους πάντες. «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ άγγιξε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από λιγότερο έως πολύ περισσότερο. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις αφορά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις μόνο, όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ξεκινά από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, αφορά όλους τους εργαζόμενους και όλους τους εργοδότες, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Άρα, όλα αυτά είναι μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και είναι στη φάση της υλοποιήσεώς τους και αφορούν όλους τους Έλληνες μηδενός εξαιρουμένου».

Για τις 120 δόσεις ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για την ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. «Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση μέχρι τέλος του μήνα, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντά του. Νέα ρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και θα υπάρξει. Το 80% των οφειλετών μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να πληρώνει 30 ή και 20 ευρώ το μήνα» όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση