Σταματά η διανομή του Zantac παγκοσμίως - Έρευνα για ουσία που περιέχει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 17:59 Σταματά η διανομή του Zantac παγκοσμίως - Έρευνα για ουσία που περιέχει

Διακοπή στη διανομή του Zantac αποφάσισε η εταιρεία Sandoz, υπό τον φόβο ότι περιέχει καρκινογόνο ουσία.

Η Sandoz ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταμάτησε τη διανομή των νέων προμηθειών του φαρμάκου σε όλες τις αγορές της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς ένα δυνητικά καρκινογόνο συστατικό εντοπίστηκε τόσο σε επώνυμες, όσο και σε γενόσημες εκδόσεις του φαρμάκου. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 20 αγορές όπου σταμάτησε προς το παρόν η διανομή του φαρμάκου.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία (είναι θυγατρική της Novartis) ανακοίνωσε ότι σταματά τη διανομή του Zanatc, αφού εντοπίστηκε η ουσία Ν-νιτροδοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

Η διακοπή της διανομής, όπως αναφέρει το Reuters, διαφέρει από την ανάκληση ενός φαρμάκου και σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί.

Ούτε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ζήτησαν από τους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο όταν οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επανεξετάζουν πόσο ασφαλές είναι και πόσο επικίνδυνη είναι η ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε να περιέχεται στο Zantac.

Σε ανακοίνωσή της η φαρμακοβιομηχανία σημείωσε ότι η διακοπή της διανομής του φαρμάκου είναι ένα βήμα πρόληψης όσο η έρευνα για την ουσία που περιέχει το Zantac είναι σε εξέλιξη.

πηγή: reader.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση