Τράπεζα Πειραιώς: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» (Β’ κύκλος)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 14:02 Τράπεζα Πειραιώς: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» (Β’ κύκλος)

Ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ».

Η μεγάλη απήχηση που είχε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο «έτρεξε» τον Μάρτιο του 2018, οδήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ενεργοποίηση του Β’ κύκλου. Στόχος είναι η περαιτέρω τόνωση της εγχώριας οικονομίας και η στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, δεδομένου ότι οι κατοικίες/ νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, με το 55% των κατοικιών να είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών φάνηκε ήδη στις Περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας όπου σε λιγότερες από 24 ώρες ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα, ενώ υποβλήθηκαν 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι  διαθέσιμοι πόροι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας, όπου υποβλήθηκαν 886 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 11,9 εκατ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα στην κατοικία που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς, αρκεί να πληρούνται οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

  • Η κατοικία να χρησιμοποιείται ως κύρια.
  • Να υφίσταται νόμιμα, δηλαδή να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.
  • Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ),το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, δύναται να ανέλθει έως και τις €25.000 και οι εργασίες, που χρηματοδοτούνται είναι οι κάτωθι:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Συνοπτικά οι παροχές του προγράμματος είναι:

  • Επιχορήγηση που μπορεί να ανέλθει στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
  • Κάλυψη κόστους ενεργειακών επιθεωρήσεων και συμβούλου έργου και τυχόν μελετών/ εκδόσεων αδειών-εγκρίσεων.
  • Δυνατότητα λήψης άτοκου δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των υπό αναβάθμιση κατοικιών έχουν τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων, είτε με δανεισμό είτε και με ίδια κεφάλαια.

Έχοντας κατακτήσει ηγετικό μερίδιο περίπου 45% στις χορηγήσεις δανείων στο πλαίσιο του Α’ κύκλου του προγράμματος, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει ενεργά και στον Β’ κύκλο αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

Όσοι επιλέξουν την Τράπεζα Πειραιώς για να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, θα επωφεληθούν ειδικών προνομίων. Συγκεκριμένα, θα έχουν:

  • Δώρο 10.000 yellows με την εκταμίευση του δανείου τους, εφόσον είναι εγγεγραμμένα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης yellow.
  • Κάλυψη πρόσθετων «πράσινων» δαπανών, που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα (π.χ. αγορά οικοσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης) ή υπερβαίνουν τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, με τη χορήγηση χαμηλότοκου green καταναλωτικού ή επισκευαστικού δανείου με ευνοϊκούς όρους. Επιπλέον, αν ο πελάτης επιθυμεί να πραγματοποιήσει επιπλέον εργασίες (π.χ. αλλαγή κάγκελων, ανακαίνιση μπάνιου), δίνεται η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον ρευστότητας για εργασίες ανακαίνισης.
  • Άμεση υποστήριξη σχετικά με την παροχή διευκρινίσεων/ επίλυση αποριών και συνεχή καθοδήγηση, μέσω όλων των Καταστημάτων του Δικτύου της, στην ιστοσελίδα www.piraeusbank.gr/exoikonomisi, αλλά και της υπηρεσίας Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης (18 28 38 από σταθερό και 210 32 88 000 από κινητό ή από το εξωτερικό).

Η Τράπεζα Πειραιώς, με προτεραιότητα στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ελληνικών νοικοκυριών, συμμετείχε δυναμικά τόσο στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον Ι», όσο και στον Α’ κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Όπως σημειώνουν στελέχη της Τράπεζας, οι πολίτες «αγκάλιασαν» τα δύο προγράμματα αναγνωρίζοντας τα σημαντικά τους οφέλη: τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων του νοικοκυριού τους και την αύξηση της εμπορικής αξίας της ιδιοκτησίας τους!

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις επιλέξιμες δαπάνες της Δράσης, μπορούν να απευθυνθούν στην Τράπεζα Πειραιώς για να αιτηθούν χρηματοδότησης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει από την ενεργοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση