«Μαύρη» Δευτέρα! Βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους φορολογούμενους – Πληρώνονται φόροι ύψους δυο δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:16 «Μαύρη» Δευτέρα! Βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους φορολογούμενους – Πληρώνονται φόροι ύψους δυο δισ. ευρώ

Γερά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες μόνο λίγες δεν είναι για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Την προσεχή Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τρέξουν να προλάβουν την προθεσμία για την ρύθμιση των οφειλών έως και 120δόσεις.

Το πιο πιθανό είναι βέβαια να δοθεί παράταση, ωστόσο δεν υπάρχει κανείς λόγος να το ρισκάρει κάποιος περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που μπορεί να το κάνει άμεσα.

Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είναι εφέτος μειωμένος έως και 30%. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη να είναι στο τέλος του μήνα και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ποσό της κάθε δόσης, είναι περίπου 550 εκατ. και καλούνται να πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Φόρο με το εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα, μισθωτοί που έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες ή ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Εκτός από τις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έχουν το δικαίωμα να τις ρυθμίσουν με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η προθεσμία για τη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Για να διατηρήσει ένας οφειλέτης τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει είτε να ρυθμίζει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι τα εξής:

  • η ελάχιστη δόση είναι 20 ευρώ
  • το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 3%,
  • ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 120, αλλά ο αριθμός για τα φυσικά πρόσωπα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός τους. Για τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δόσεων που μπορούν να φτάσουν τις 120.
  • με την υπαγωγή στη ρύθμιση παγώνουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι η κατάσχεση στα χέρια τρίτων (π.χ. τραπεζικών λογαριασμών)

Του Θανάση Παπαδή

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση