Προσφυγικό: Σε συναγερμό η κυβέρνηση - Οι επόμενες κινήσεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 10:07 Προσφυγικό: Σε συναγερμό η κυβέρνηση - Οι επόμενες κινήσεις

Η ασφυξία στις δομές φιλοξενίας στα νησιά του Βορείου ΑΙγαίου έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο αριθμός-ρεκόρ προσφύγων», αναφέροντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκετια στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η ασφυξία στις δομές φιλοξενίας στα νησιά του Βορείου ΑΙγαίου έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές οι οποίες προχωρούν σε επανασχεδιασμό με ιδιαίτερα αισιόδοξους -μακροπρόθεσμους και όχι μόνο- στόχους.

Αυτό που προτάθηκε είναι η δημιουργία δομών φιλοξενίας και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με την ισοκατανομή 500 - 1.000 προσφύγων και μεταναστών σε κάθε μία ξεχωριστά. Άμεσος στόχος είναι η μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις δομές φιλοξενίας των νησιών με απώτερο σκοπο σε τρία χρόνια από τώρα να μην υπάρχουν δομές και ως το 2020 να έχουν ενσωματωθεί ή επαναπατρισθεί τουλάχιστον 12.000. 

Την ίδια στιγμή ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να υπενθυμίσει τι πραγματικά σημαίνει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας. Πρόκειται για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένα 5χρονο αγοράκι στον καταυλισμό της Μόριας, όταν φορτηγό το πάτησε την ώρα που έπαιζε μέσα σε ένα χαρτόκουτο, ο οποίος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «αποδεικνύει τη θεμελιώδη έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί για τα χιλιάδες παιδιά που είναι εξαναγκασμένα να ζουν στο hotspot».

Από την πλευρά της η ΕΕ επιχειρεί να δώσει «φιλί ζωής» στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς κλιμάκιο θα επισκεφτεί τόσο την Ελλάδα όσο και την γείτονα χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ προέταξε το μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

Διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο,  οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

Μια δομή φιλοξενίας προσφύγων ανά Περιφέρεια 

Στην Αθήνα, τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης, μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε: «Υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Ο κ. Αγοραστός πρότεινε να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία, που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι αλλοδαποί θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως τους είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απώτερος σκοπός είναι αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για το καυτό ζήτημα, που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έθεσε, τέλος, και των θέμα των ΜΚΟ, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή», καθώς «υπάρχουν πολλά προβλήματα» και «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, όπου δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ το ίδιο, αλλά πολλές έχουν ελλείψεις που καλούνται να καλύψουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόγραμμα «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί, μετά την 31/12/2019, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει βάλει πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να βάζει, ανέφερε και αυτός ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθούν, αλλά «με ψυχραιμία» και «να προστατευθούν οι ταυτότητες των τοπικών κοινωνιών». Για την Αττική, είπε ότι έχει ήδη προσφέρει μεγάλη βοήθεια, με τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και με τη συνδρομή σε είδη στα νησιά. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να δουν τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα, «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει το πρόβλημα «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός». Όπως είπε, η απόφαση για στήριξη από τις περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι' αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

Τραγωδία με πέντε νεκρά παιδιά στις Οινούσσες

Και ενώ ο προγραμματισμός βρίσκεται, έστω και επί χάρτου, στην τελική του φάση, επτά σοροί εντοπίστηκαν από δύτες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών μετά από ανατροπή λέμβου. Πρόκειται για πέντε παιδιά, ανάμεσα τους και ένας βρέφος, και δύο γυναίκες.  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας,πρόκειται για Τούρκους πολίτες που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Πλήρωμα σκάφους της δύναμης FRONTEX περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή συνολικά δώδεκα (12)άτομα, καλά στην υγεία τους, μεταξύ των οποίων πέντε άντρες, τρείς γυναίκες, τρία μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών και ένα 12χρονο.  Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Χίο, ενώ οι σοροί των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Συνολικά στη λέμβο επέβαιναν 19 άτομα.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών σταμάτησαν καθώς τα πτώματα έχουν αναγνωριστεί και δεν αναζητούνται άλλοι αγνοούμενοι.

Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών

Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11:00 της Παρασκευής.  Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.

Την Πέμπτη οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

Στον αντίποδα, μετακίνηση 350 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του νησιού. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σταδιακά στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», με το οποίο θα αναχώρησαν για Πειραιά, και από εκεί, με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι ήδη 108 αλλοδαποί αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη ενώ 247 έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Συνολικά στον καταυλισμό της Μόριας σήμερα ζουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης ζουν περί τους 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επίσης απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν αλληλεγγύη και να συμφωνήσουν επειγόντως σε ένα σχήμα μετεγκατάστασης που θα μπορέσει να εκτονώσει την πίεση προς την Ελλάδα, που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 32,685 από τους 59,503 ανθρώπους που έχουν αφιχθεί μέσω θαλάσσης στη Μεσόγειο το 2019.

Η πρωτοβουλία της Μάλτας και το «φιλί της ζωής» στη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι η «Πρωτοβουλία της Μάλτας» θα αξιοποιηθεί ως βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο της Μάλτας αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Ενόψει αυτής της συζήτησης και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ζεεχόφερ θα επισκεφθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου την Ελλάδα και την Τουρκία, από κοινού με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με το dpa, στόχος των επισκέψεων είναι να προωθηθεί η καλύτερη λειτουργία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση