Στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια συνεδριάζει για το προσφυγικό το υπουργικό συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 10:13 Στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια συνεδριάζει για το προσφυγικό το υπουργικό συμβούλιο

Η τραγική συγκυρία του θανάτου μιας μητέρας κι ενός παιδιού στη Μόρια ρίχνουν βαριά σκιά στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία βασικό θέμα της ατζέντας είναι το προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη αύξηση των ροών τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός θα παρουσιαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη διαδικασία παροχής ασύλου. Αφετέρου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου και των δομών φιλοξενίας τους, όπως η Μόρια.

Στην πρώτη περίπτωση, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτημάτων για παροχή ασύλου, ενώ δεν θα καταργηθεί – όπως όλα δείχνουν – η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό στα διοικητικά δικαστήρια για τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά προσφύγων από τις δομές των νησιών του Αιγαίου στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Για το ζήτημα, άλλωστε, είχε συνάντηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τους 13 περιφερειάρχες την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας τη στήριξή τους στο σχέδιο που έχει εκπονήσει.

Από εκεί και πέρα, η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της Άγκυρας και κυρίως εάν η συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν στη Νέα Υόρκη και η συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει πράγματι απτά αποτελέσματα και η τουρκική πλευρά θα επιδείξει σύνεση και υπευθυνότητα, καθώς οι αντιφατικές δηλώσεις και πράξεις συνεχίζονται (σ.σ.: οι ροές τις τελευταίες ημέρες παραμένουν σε περίπου 600-700 άτομα ημερησίως).

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη και καλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, όπως είπε σε συνέντευξή του και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος και στους δημόσιους χώρους, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας θα παρουσιάσει επίσης το σχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει, επίσης, ενημέρωση για τη συγκρότηση δύο διυπουργικών επιτροπών: για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, η μία και για τις στρατηγικές επενδύσεις η άλλη.

Το απόγευμα, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ορκωμοσία της Βουλής το καλοκαίρι.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση