Μετά την ΕΚΤ και η Bank of America μιλά για χρεοκοπία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 14:28 Μετά την ΕΚΤ και η Bank of America μιλά για χρεοκοπία
"Αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα σενάριο τύπου Κύπρου με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων", επισημαίνουν η Bank of America. Καμπανάκι και από την ΕΚΤ.
 
Αυξημένο κίνδυνο για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) βλέπει η Bank of America, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. 
 
 Σε ενημερωτικό σημείωμά τους, οι αναλυτές του τραπεζικού ιδρύματος επισημαίνουν πως "το χρονικό περιθώριο για την Ελλάδα έχει στενέψει ασφυκτικά. Η θέση μας παραμένει "αντι-Grexit", αλλά δεδομένου της κατάστασης ρευστότητας και τον όγκο των χρεών που πρέπει να αποπληρώσει (η Ελλάδα) στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σενάριο τύπου Κύπρου: με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων (capital control) που μολαταύτα, εντέλει θα κάνει τα πολιτικά μυαλά να εστιάσουν στο να βρουν μια λύση».
 
Το καμπανάκι της ΕΚΤ
 
Σημαντικό αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας βλέπει η ΕΚΤ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων. 
 
Σε σημερινή της έκθεση η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης υπογραμμίζει ιδιαίτερα την "εξάμηνη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα" και τονίζει ότι υπάρχει σημαντική εκροή καταθέσεων, απώλεια της πρόσβασης των τραπεζών στην διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς επίσης και υποχώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
 
"Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει Grexit"
 
Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η ΕΚΤ εργάζεται πάνω στην υπόθεση ότι η Ελλάδα δε μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης. 
 
Τα παραπάνω επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο, σε δηλώσεις του από τη Φρανκφούρτη. Ο τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ακόμη αξιόχρεες και γι' αυτό η ΕΚΤ έχει δυνατότητα να τους παρέχει 114 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας. 
 
thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση