Είναι τελεσίδικη η βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο - Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης - Ποιοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 17:39 Είναι τελεσίδικη η βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο - Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης - Ποιοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους
- Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης πάρθηκε με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά)
- Τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί τόσα χρόνια πρέπει να επιστραφούν μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη
- Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη λόγω της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας
- Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010
 
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε - σύμφωνα με πληροφορίες - με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά), αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Παράλληλα, έκρινε με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά) ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Όμως,κρίθηκε ότι η απόφαση της Ολομέλειας ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν.

Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οφείλεται στην δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Ανωτάτου δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να έχει αναδρομική εφαρμογή η δικαστική απόφασή της για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές, διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν στο μνημονιακό πλαίσιο και ειδικότερα του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό συστήματος του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και του νόμου 4002/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010 και αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, ανά κατηγορία συνταξιούχων και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση οι απόμαχοι της εργασίας. Όμως, στην συνέχεια με την πάροδο των ετών άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς σύμφωνα με το νόμο 4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τέλος, νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επίμαχο θέμα δεν θα υπάρξει και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασή της μέσα στο επόμενο διάστημα.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση