Από τα νησιά στη Βουλή το προσφυγικό - Στα όρια της η Μόρια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 09:27 Από τα νησιά στη Βουλή το προσφυγικό - Στα όρια της η Μόρια

Στο νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το προσφυγικό καθώς οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ ο καταυλισμός της Μόριας πλέον να ξεπερνά και επισήμως τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητά του δεν επιτρέπει πάνω από 3.000.

Το Μαξίμου φαίνεται να αντιλήφθηκε, έστω και καθυστερημένα, τη σοβαρότητα του ζητήματος, σπεύδοντας τις τελευταίες ημέρες να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα. Τόσο η αποτελεσμάτικότητά τους όσο και ο ενδεδειγμένος χαρακτήρας τους αποτελούν ζητήματα που απομένουν να φανούν. Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση, και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε μια σειρά από σημεία των μέτρων που ανακοινώθηκαν, με έμφαση στον χαρακτηρισμό ως "μεταναστευτικού" του ζητήματος αλλά και την στάση που κράτησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Στο επίκεντρο των άμεσων κινήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και κυρίως του καταυλισμού της Μόριας, όπου πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, από τη μια μεριά, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες «υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο», ενώ σε σύσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στο Μαξίμου αποφασίστηκε η εμπλοκή και του υπουργείου Εσωτερικών ου υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα ότι "όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί" έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή στην Αθήνα αναμένονται την Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθούν με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας , Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη συνάντηση, τον Γάλλο υπουργό θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικό είναι ότι το προσφυγικό, το οποίο φαίνεται πως μετατρέπεται σε μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση του, επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να "ανοίξει" η θεσμοθετημένη  "Ωρα του Πρωθυπουργού". Έτσι, στις 10.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό στην Μόρια.

Τα τελευταια στοιχεία που δόθηκαν πάντως στη δημοσιότητα είναι αποκαρδιωτικά. 

Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ιδίως προς τη Λέσβο. Συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Οκτωβρίου πέρασαν 335 άτομα, 177 την Τετάρτη και 191 την Πέμπτη.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν τις 13.198! Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση