Εμπλοκή στο EWG για συντάξεις, ΦΠΑ, πλεόνασμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 23:40 Εμπλοκή στο EWG για συντάξεις, ΦΠΑ, πλεόνασμα

Eμπλοκή παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του Euroworking Group το απόγευμα της Πέμπτης.

Παρά τους αισιόδοξους τόνους από την κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας, εμπλοκή παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του Euroworking Group το απόγευμα της Πέμπτης.

Κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα. Eκτίμησε επίσης ότι δεν πρόκεται να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Αθήνα προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη αποτυχία. Το κλίμα ήταν βαρύ και στο Brussels group που είχε προηγηθεί, καθώς φαίνεται ότι οι δανειστές έθεσαν εκ νέου τα καυτά θέματα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε υπενθύμιση, εν είδει τελεσιγράφου προς την Αθήνα, ότι αν δεν κλείσιει η συμφωνία εως την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για τα κοινοβούλια να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εμπλοκή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Την εμπλοκή είχε ουσιαστικά αποκαλύψει και ο επικεφαλής της  Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας στον Guardian ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στο Brussels Group  κι αυτή θα επέλθει μετά από συζητήσεις που θα γίνουν σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο». 

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η όποια σύγκλιση «θα γίνει σε ένα ανώτερο επίπεδο όπου οι πολιτικοί θα κληθούν για τον τελικό συμβιβασμό και θα γεφυρώσουν το χάσμα» και κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «δεν εμπλέκεται με τον ορθό τρόπο στις διαπραγματεύσεις». 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση