Πομπέο στο «Νιάρχος»: «Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε» – Τι είπε για Τουρκία, επενδύσεις και… Κίνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 19:49 Πομπέο στο «Νιάρχος»: «Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε» – Τι είπε για Τουρκία, επενδύσεις και… Κίνα
Εφ' όλης της ύλης η ομιλία του Μάικ Πομπέο στο "Σταύρος Νιάρχος": Για Τουρκία, Ρωσία, Eastmed, Κίνα και επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Μάικ Πομπέο από την κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε με τον ίδιο ως ομιλητή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκουν την εφαρμογή της, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Επιπλέον, απέφυγε να συνδέσει την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον αγωγό EastMed και τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πλήρη εκμετάλλευσή του.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις επενδύσεις, ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μάλιστα σε διάφορους τομείς, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της νέας γενιάς (5G). Όπως είπε, θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία και υπογράμμισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει με τον τρόπο του και μηνύματα προς τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Κίνα.

Για τη Ρωσία τόνισε ότι υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών και για το Ιράν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας μάλιστα σε έκρηξη του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά δε την Κίνα και με αφορμή επενδύσεις της στην Ελλάδα (π.χ. Cosco-ΟΛΠ), τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «τις σωστές αποφάσεις».

πηγή: newsit.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση