Βουλή: Ποιοι αντιδρούν στον αντικαπνιστικό νόμο και γιατί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 18:50 Βουλή: Ποιοι αντιδρούν στον αντικαπνιστικό νόμο και γιατί

Σφοδρές αντιρρήσεις αναφορικά  με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης, διασκέδασης, αλλά και πρακτορείων ΟΠΑΠ, καθώς και από αστυνομικούς οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο.

Οι αντιρρήσεις τους ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής  ήταν σφοδρότατες και αυτό παρά το καμπανάκι κινδύνου για το κάπνισμα από μέλη του ιατρικού κόσμου.

Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης  (μέλος του ΔΣ της καρδιολογικής εταιρίας) ανέφερε ότι το 40% των θανάτων οφείλονται σε καρδιολογικά και εγκεφαλικά και το 80% αυτών σχετίζονται με το κάπνισμα. Τόσο ο ίδιος όσο κι ο Γιώργος Ελευθερίου (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης όσο όμως και υπέρ της πρόληψης και ενημέρωσης των νέων ανθρώπων από το σχολείο.

Με την διακοπή του καπνίσματος στα λόγια αλλά με αστερίσκους  εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Γιώργος Καβαθάς.

Υπογράμμισε ότι αυτό που τον ξενίζει είναι οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι εκ του νόμου οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να κάνουν συστάσεις, να μην έχουν σταχτοδοχεία, να έχουν σήμανση και διερωτήθηκε αν ισχύουν όλα αυτά γιατί να επικρέμονται τότε μεγάλα πρόστιμα αλλά και σφράγισμα του των καταστημάτων.

«Δηλαδή αν κάπνιζε κάποιος στο αεροδρόμιο ή στο υπουργείο το πρόστιμο θα το πλήρωνε ο υπουργός;» είπε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μίλησε για ρατσισμό κατά των καπνιζόντων καθώς το υπουργείο θέλει να επιβάλει καθολική απαγόρευση σε μια χώρα που με μεγάλες ιδιαιτερότητες και στον τρόπο διασκέδασης.

Αντίθετος ήταν και Πάνος Παναγιωτόπουλος (επιχειρήσεις ατμίσματος).

Ανέφερε ότι ο κλάδος είναι ένθερμος της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Όμως ο ατμός δεν είναι καπνός και το άτμισμα που σκοτώνει το κάπνισμα διώκεται το ίδιο. Τα προιόντα ατμού δεν έχουν τις ουσίες που έχει το τσιγάρο» είπε.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γρηγόρη Γερακάκου (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων).

Αντιτάχθηκε επί της ουσίας στη επιβολή του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, τονίζοντας ότι εκεί που απέτυχαν στο παρελθόν άλλοι φορείς (υγειονομικές αρχές, φορείς των περιφερειών) να εφαρμόσουν τους προηγούμενους νόμους, καλούνται τώρα οι αστυνομικοί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά χωρίς καμία εκπαίδευση.

«Μπορεί να σηκώσει και αυτό το φορτίο η ΕΛ.ΑΣ με τόσες ελλείψεις;» είπε και διερωτήθηκε αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του υπουργείου να διακόψει το τσιγάρο ή αν οι προθέσεις είναι τιμωρητικές και εισπρακτικές..

Διαμήνυσε εξάλλου στον υπουργό να μην ενισχύει οικονομικά την ΕΛ.ΑΣ με μέρος των προστίμων.

«Αφήστε τις υποκρισίες. Ενισχύστε μας οικονομικά και υλικοτεχνικά» δήλωσε .

Κατηγορηματικά αρνητικός στην καθολική διακοπή του καπνίσματος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Τοπτσίδης (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ).

Προέβλεψε ότι ο κόσμος θα στραφεί στον παράνομο τζόγο καθώς στους χώρους αυτούς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία απαγόρευση. ​

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση