"Εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ - Σακοράφα: "Έ όχι αυτό ξεπερνάει κάθε όριο"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 23:07 "Εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ - Σακοράφα: "Έ όχι αυτό ξεπερνάει κάθε όριο"

- Την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ, την ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
- Η επιλογή έγινε μετά από άτυπη επιτροπή υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη και με τη συμμετοχή και του κ. Δραγασάκη
- Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα αντέδρασε έντονα με δύο απανωτά tweets
- H κα Σακοράφα έγραψε πως η κα Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή της κυβέρνησης

Η επιλογή της Έλενας Παναρίτη, στενής συνεργάτιδας του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη ως νέου εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει σκορπίσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτια νταούλια.

Την είδηση για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ έκανε γνωστή το υπουργείο Οικονομικών με ανακολίνωσή του, η οποία ανέφερε πως θα είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ η οποία αντικαθιστά  τον κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί για την μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή ήρθαν και οι πρώτοι κεραυνοί. Αυτοί ήρθαν από τη Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι γνωστή και για τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κα Σακοράφα με δύο tweets έδειξε την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή την επιλογή. Στο πρώτο tweet με φανερή την οργή έγραψε χαρακτηριστικά: "Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια".

 

Μισή ώρα αργότερα η κα Σακοράφα φανερά έξαλλη εάν κρίνει κάποιος τη γλώσσα που χρησιμοποιεί επανήλθε στο twitter και με δεύτερο μήνυμα στο οποίο γράφει: "Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο".

 

Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας

 

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πηγή: newsit.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση