Πόλεμος διαρροών Αθήνας και δανειστών μέσω... Μαδρίτης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαΐου 2015 00:01 Πόλεμος διαρροών Αθήνας και δανειστών μέσω... Μαδρίτης

Αντιφατικές διαρροές για την κατάσταση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και για μια ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση για λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Αντιφατικές διαρροές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και για μια ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, λίγες μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου που πρέπει να αποπληρωθεί η δόση του ΔΝΤ.

Διαρροές από... Μαδρίτη

Αυτή τη φορά ωστόσο οι πρώτες διαρροές δεν ήρθαν από τις Βρυξέλλες, αλλά από τη... Μαδρίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, επίκειται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών -ίσως και την Κυριακή-, μετά από πολιτική παρέμβαση-πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Σήμερα ήδη υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος», ανέφερε η ίδια πηγή που μίλησε στην El Mundo.

Βερολίνο: Οι θεσμοί έχουν τον τελευταίο λόγο

Οι πληροφορίες περί μιας «πολιτικής λύσης» δεν φαίνεται ωστόσο να επιβεβαιώνονται από τη γερμανική πλευρά. Οι θεσμοί έχουν τον τελευταίο λόγο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Σημείωσε δε πως παρά τη στενή συνεργασία του έλληνα πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ, αυτή «δεν υποκαθιστά τους θεσμούς».

«Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς. Η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους τρεις Θεσμούς. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ολάντ προσέφεραν την βοήθειά τους στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έγιναν σε αυτό το πνεύμα.

Προειδοποίηση από ΔΝΤ και ΕΕ να μην «παίξει» η Αθήνα με τη δόση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποίηση προς την Αθήνα απηύθυναν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση να μην «παίξει» με τη δόση προς το ΔΝΤ που πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου.

Με αφορμή το προηγούμενο της 11ης Μαϊου, φέρεται να υπήρξε προληπτική προειδοποίηση να μην διατυπωθεί η ίδια «απειλή» περί μη αποπληρωμής της δόσης. 

Σύγχυση και για την πρόοδο στο Brussels Group

Σύγχυση ωστόσο προκλήθηκε την Παρασκευή και αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Brussels Group από αντικρουόμενες διαρροές αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή των Βρυξελλών σημείωνε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, λέγοντας πως «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στοιχεία αυτά αφορούν θέματα φορολογίας των ακινήτων και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν ως ευχολόγια τα περί θεαματικής εξέλιξης στο πλαίσιο των συζητήσεων.

Τα μηνύματα από τη Δρέσδη

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες ότι η Σύνοδος των G7 στη Δρέσδη θα έδινε αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική συμφωνία την οποία επιδιώκει η Αθήνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Όπως επιβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μετά το πέρας της Συνόδου, το θέμα της Ελλάδας βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο κ. Λιου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η παράταση της αβεβαιότητας με την Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Λιου έστειλε μάλιστα μηνύματα προς όλες τις πλευρές, καλώντας τους ευρωπαίους να δείξουν ευελιξία αλλά και την Αθήνα να πορευτεί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτουν δύσκολες αποφάσεις.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το εύρος της συζήτησης που έγινε στη συνάντηση των G7 για το ελληνικό ζήτημα. « Σε αντίθεση με κάποιες προσδοκίες των ΜΜΕ σε αυτή τη συνάντηση μιλήσαμε για τα θέματα της ατζέντας και η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα. Είχαμε μια σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά μόνο για μερικά λεπτά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα θετικά μηνύματα από την Ελλάδα δεν συμβαδίζουν με όσα ακούμε από τους Θεσμούς. 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση